close
Új mezők felé fordul Norvégia
Egyéb - Gáz - Olaj

Új mezők felé fordul Norvégia

Norvégia két év múlva rekordösszeget szán az új szénhidrogén mezők fejlesztésére, a magas beruházási szint pedig még jó néhány évig megmarad. Közben a régi mezők eszközei okoznak fejfájást a Statoil állami olajtársaságnak, amely most a korrózióval vette fel a harcot.

A Norvég Olaj- és Gázszövetség nagy reményekkel néz 2014 elé, becslései szerint rekordösszeget, 28,9 milliárd eurót fektet be az iparág. Ez az éves mérték egészen 2017-ig marad ilyen magas, miközben Norvégia gáz- és olajtermelése nem növekszik. A befektetési összegek emelkedése az olajárak növekedésének köszönhető, tíz évvel ezelőtt például az összes fejlesztésre szánt befektetés 7,3 milliárd eurónyi volt az iparágban.

Ugyanakkor szükség is van a norvég szénhidrogénmezők, főként a tengeri lelőhelyek fejlesztésére, illetve a meglévő platformok javítására, karbantartására, nyilatkozta Gro Braekken, a szervezet vezérigazgatója. Az állami olajvállalat például épp most nagy gondban van az egyik tengeri termelőállomása miatt, mert a gáztankon egyre több korrodációt fedeznek fel. A Troll C nevű platform Norvégia legnagyobbja és a Statoil szerint a károsodás miatti leállás idejének megbecslésére is kell néhány nap. A vállalat még múlt héten észlelt hasonló meghibásodást egy tervezett vizsgálat alkalmával, ezután döntött úgy, hogy a másik tankot is ellenőrzi, ekkor derült fény annak rozsdásodására is. Jelenleg a javítás menetének kidolgozása folyik, ezután tudja megmondani a Statoil, hogy mennyi időbe telik majd a rendbetétel, illetve az újraindítás. A vállalat közleménye szerint az ilyen meghibásodás tipikus és rendszeresen ellenőrzik, valamint javítják azokat tervezett programok keretében.

A Troll C napi 120 ezer hordó olajat és 10,5 millió köbméter gázt termel, míg a teljes norvég termelés 1,69 millió hordó és 1,75 millió köbméter volt 2011-ben. Előbbi a 2000-es évi 3,12 millió hordóról esett le mára, míg az utóbbi 858 ezer köbméterről nőtt ugyanazon évről.

Jelenleg a vállalatok befektetéseinek nagyjából fele a működő mezők karbantartására megy, de egyre nagyobb részt különítenek el az új mezők fejlesztésére, mondta a Gázszövetség képviselője. 2017-ben az új mezők az összes befektetésnek a 44 százalékát igénylik majd a jelenlegi 27 százalékról növekedve. Ugyanebben az időszakban a mostani 54 százalékról 32 százalékra csökken a karbantartásra fordított összeg. Braekken szerint még rengeteg felfedezni való szénhidrogénmező van mind az Északi-, mind a Norvég tengeren, de a Barents-tenger is ígéretesnek tűnik, így az iparág arrafelé is terjeszkedik a közeljövőben.