close
Új gáz, új gond
Egyéb - Gáz

Új gáz, új gond

MinősĂŠg. Amiatt aggĂłdnak egyes amerikai gĂĄzturbina tulajdonosok, hogy az Ăşj forrĂĄsbĂłl ĂŠrkező gĂĄz, amit hamarosan kapnak, tĂśnkreteszi berendezĂŠseiket. ErőműleĂĄllĂĄs, ellĂĄtĂĄsi zavar jĂśhet.

Aggodalmat okoz az a gĂĄzminősĂŠgi norma, amit be akarnak vezetni nĂŠhĂĄny ĂŠszakkeleti USA-beli vezetĂŠknĂŠl. Az erőművek tulajdonosai szerint erősen kĂŠrdĂŠses, hogy a cseppfolyĂłsan Ăşj forrĂĄsbĂłl ĂŠrkező gĂĄz minősĂŠge ĂŠs a vezetĂŠkek minősĂŠgĂŠnek nĂŠhĂĄny vĂĄltozĂĄsa miatt meg fog-e felelni lĂŠtesĂ­tmĂŠnyeiknek. FőkĂŠnt Új-Anglia tĂŠrsĂŠgĂŠben problĂŠmĂĄs helyzet, a Plattsot egy ottani erőművi kereskedő csoport vezetője tĂĄjĂŠkoztatta. Azt mondja Angela O’Connor, az Új-angliai ErőműszĂśvetsĂŠg elnĂśke, hogy azĂŠrt ĂŠppen ott nagy a baj, mert nĂĄluk egyĂŠbkĂŠnt is sok fĂśldgĂĄzĂźzemű erőmű műkĂśdik. Vagyis nagy lesz a termelĂŠskiesĂŠs, ha le kell ĂĄllĂ­tani őket, mert nem alkalmas szĂĄmukra az Ăşjfajta gĂĄz. Ebben az esetben villamos energia ellĂĄtĂĄsi problĂŠmĂĄk sem kizĂĄrtak.

KonkrĂŠtana az Algonquin gĂĄztovĂĄbbĂ­tĂłnĂĄl ĂŠs a Maritimes & Northeast Pipeline-nĂŠl tervezik a gĂĄzminősĂŠg megvĂĄltoztatĂĄsĂĄt. A lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek a Spectra Energy tulajdonai. A cĂŠg szerint nincs mit aggĂłdniuk az erőműtulajdonosoknak a gĂĄzturbinĂĄik miatt. „A Siemenstől, a General Electrictől ĂŠs mĂĄsoktĂłl prbĂĄlunk informĂĄciĂłt szerezni”, mondta a Plattsnak O’Connor egy washingtoni regionĂĄlis energiakonferenciĂĄn.