close
Új exportolajvezetéket építene Dél-Szudán
Egyéb - Olaj

Új exportolajvezetéket építene Dél-Szudán

A nyĂĄron kikiĂĄltott DĂŠl-SzudĂĄn Ăşgy ĂŠrzi, olaja szĂĄmĂĄra SzudĂĄn nem biztonsĂĄgos, ezĂŠrt Ăşj exportvezetĂŠket ĂŠpĂ­tene. A tĂŠrsĂŠgben termelő ĂĄzsiai olajvĂĄllalatok kaphatjĂĄk a megbĂ­zĂĄst, az erről szĂłlĂł dĂśntĂŠs mĂŠg a hĂŠten megszĂźletik. A kĂŠt SzudĂĄn a transzferdĂ­j miatt vitĂĄzik, a fiatalabb ĂĄllam az idősebb infrastruktĂşrĂĄjĂĄra van utalva.

 

BĂĄr a fiatal ĂĄllam a korĂĄbbi SzudĂĄn teljes, napi 500 ezer hordĂłs olajtermelĂŠsĂŠnek nagyjĂĄbĂłl hĂĄromnegyedĂŠt adta, annak exportjĂĄhoz tovĂĄbbra is szĂźksĂŠge van a rĂŠgi infrastruktĂşrĂĄra. Az olaj mindkĂŠt ĂĄllam szĂĄmĂĄra lĂŠtfontossĂĄgĂş, DĂŠl-SzudĂĄn bevĂŠteleinek majdnem teljes egĂŠsze innen szĂĄrmazik, de mĂŠg nem ĂĄllapodtak meg a tranzitdĂ­jrĂłl.

PĂŠnteken DĂŠl-SzudĂĄn azzal fenyegetőzĂśtt, hogy leĂĄllĂ­tja termelĂŠsĂŠt kĂŠt hĂŠtre, miutĂĄn ĂŠszaki szomszĂŠdja elkezdte megcsapolni a rajta ĂĄthaladĂł olajat az ĂĄllĂĄspontja szerint kifizetetlen tranzitdĂ­jak kiegyenlĂ­tĂŠse fejĂŠben. DĂŠl-SzudĂĄn energiaminisztĂŠriumĂĄnak dĂśntĂŠse vĂĄrhatĂłan e hĂŠten megszĂźletik a vezetĂŠk ĂştvonalĂĄrĂłl ĂŠs ĂŠpĂ­tőjĂŠről is. „Ha KenyĂĄn ĂĄt vezető vezetĂŠkről dĂśntĂźnk, annak befejezĂŠse kevesebb, mint 10 hĂłnapot venne igĂŠnybe” – nyilatkozott Barnaba Marial Benjamin, energiaminiszer. Mint hozzĂĄtette, egy Ăşj vezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠse lĂŠtfontossĂĄgĂş, mert SzudĂĄnban mĂĄr nincs biztonsĂĄgban az olajuk.

A megbĂ­zott beruhĂĄzĂł valĂłszĂ­nűleg azok kĂśzĂźl a nemzetkĂśzi vĂĄllalatok kĂśzĂźl kerĂźl ki, amelyek a tĂŠrsĂŠgben termelnek. Így KĂ­na ĂĄllami olajvĂĄllalatai, a CNOC ĂŠs a Sinopec, a malajziai Petronas, ĂŠs India nemzeti olajvĂĄllalata a lehetsĂŠges jelĂśltek. KĂ­na, a szudĂĄni olaj egyik legnagyobb vĂĄsĂĄrlĂłja nyugalomra intette a vitatkozĂł feleket. A szomszĂŠdos orszĂĄgok, amelyek kĂśzĂśtt novemberben ĂŠledt fel a nĂŠzeteltĂŠrĂŠs, egyĂźttesen KĂ­na importolajĂĄnak 5 szĂĄzalĂŠkĂĄt adtĂĄk tavaly.

Â