close
Új etanolüzemet épített a Hungrana
Egyéb - Megújuló

Új etanolüzemet épített a Hungrana

A szabadegyházai Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. egymilliárd forintos beruházással megépítette Európában egyedülálló technológiájú és kapacitású, gyógyszerkönyvi minőségű alkoholt gyártó üzemét, amely elsősorban a gyógyszer- és a vegyipar számára állít elő bioökonómiai alapanyagot.

A keddi avatóünnepségen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyar élelmiszeripari fejlődés mérföldkövének nevezte a beruházást, amely illeszkedik a cég eddigi fejlesztéseinek sorába, világszínvonalú és egyezik a magyar kormány törekvéseivel is. Kiemelte: a cég teljes egészében génmódosítás-mentes magyar kukoricából, hulladékmentesen állít elő termékeket. A gyárban előállított, 96 százalékos alkoholtartalmú etanol, valamint a 99 százalékos alkoholtartalmú, víztelen etanol termékek magas minőségűek és keresettek a világpiacon – tette hozzá.

A miniszter szerint az új üzemegységgel a Hungrana az alkoholgyártásban is komoly piaci pozíciókat tudhat majd magáénak. Fontosnak nevezte, hogy a hagyományos, nagy energiaigényű, úgynevezett hidroszelekciós eljárással szemben újszerű technológiát valósítottak meg, ami vízmentes etanol termék továbbfeldolgozásán alapul.

Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az unió piacvezető izocukor-gyártójaként és a kontinens legjelentősebb kukoricafeldolgozójaként hozták létre a Pharma etanol gyáregységet. Hozzátette: néhány évvel ezelőtt a hosszú távú, előremutató fejlesztések irányába mozdultak el: a folyamatos beruházást és innovációt, valamint a növekedést helyezték előtérbe.

Az új üzemben naponta 1200 hektoliter gyógyszer-, kozmetikai és egyéb finomvegyipari célokra alkalmas nagytisztaságú etanol terméket állítanak elő. Az itt készült alapanyagokat felhasználják majd gyógyszer hatóanyagok, kozmetikumok, tisztító és fertőtlenítőszerek, festékek és hígítók, valamint az elektromos autók akkumulátorai töltőanyagainak gyártásához – mondta.

Az idén 101 éves Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. évek óta komoly beruházásokkal fejleszti és bővíti ipartelepét: 2008-ban bioetanol-üzemegységet épített, ahol éves szinten 110 ezer tonna üzemanyagcélú bekeverésre gyártott bioetanolt állít elő megújuló energiaforrásból, és a GreenPower E85 néven forgalmazott üzemanyag is itt készül. Tavaly hárommilliárd forint összértékű beruházása legjelentősebb részeként a cég létrehozta – a teljes gyárkomplexum energiafelhasználásának negyedét adó – biomassza-erőművét, amellyel csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és a fosszilis energia felhasználását is.

A Hungrana Kft. alapítása óta meghatározó szereplője a hazai és európai élelmiszeriparnak. A szabadegyházai gyárat melasz alapon működő alkoholüzemként alapították 1912-ben, később a kukoricafeldolgozás mellett az izocukor gyártását is megkezdték. A Hungrana az Európai Unió piacvezető izocukorgyártója, 250 ezer tonna izocukorkvótával rendelkezik. A 300 főt foglalkoztató cég 2011-es árbevétele 103,5 milliárd forint volt 20 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel; tavaly 113,1 milliárd forintos árbevétel mellett 24,6 milliárd forintos adózás előtti eredményt könyvelhettek el.