close
Új energia-kereskedelmi modell Angliában
Egyéb - Olaj

Új energia-kereskedelmi modell Angliában

Kedden teszik közzé Angliában az új energiai kereskedelmi szabályzatot, amelytől a verseny élénkülése mellett árcsökkenést várnak. Amikor három évvel ezelőtt, 1 millió fontos költséggel visszaállították az oly sokat kritizált Áramtőzsdét, 10 százalékos megtakarításra számítottak – áll a BBC jelentésében.
A brit energia hivatal, az OFGEM szerint az árak már az új kereskedelmi szabályzat életbe lépése idejének közeledtével csökkenni kezdtek, a nagykereskedelmi árak 15 százalékkal mérséklődtek. A nagyfogyasztók szerződései gyors áresésről tanúskodnak. Az üzletek ma 35 százalékkal alacsonyabb áron köttetnek, mint két évvel ezelőtt, az erőművek tüzelőanyag költségének növekedése ellenére.
Egyes szakértők szerint azonban a 7,5 milliárd fontos angol árampiac nem feltétlenül működik majd, ahogyan azt várják. Elemzők úgy vélik: a vitathatatlan áresés annak köszönhető, hogy új szereplők jelentek meg a brit árampiacon. A Mott MacDonald energetikai tanácsadója, Simon Harrison nem bízik benne, hogy az új kereskedelmi szabályzat hatására jelentős árcsökkenés történik.
Egyes fogyasztói csoportok pedig azért bírálják a jelenlegi mechanizmust, mert úgy vélik, az módot ad a nagy áramtermelők számára, hogy manipulálják az árakat. A kisebb erőműtársaságok, a megújuló energiaforrásokra szakosodott vállalkozások, szélfarmok az új piaci modell vesztesei lesznek.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.