close
Új atomerőművet finanszíroztatna Macronnal az EDF
Friss

Új atomerőművet finanszíroztatna Macronnal az EDF

Azt reméli a francia energiaszolgáltató EDF, hogy az új francia elnök, Emmanuel Macron kormányzása alatt jelentősen emelkedik majd az atomenergiára adott szubvenciók összege. Xavier Girre, az EDF pénzügyi vezetője szerint többek között arról szeretnék meggyőzni a frissen hivatalba lépett elnököt, hogy egy brit  mintára, részben államilag finanszírozott új atomerőművet építtessen.

A többségében állami tulajdonú francia energetikai óriás jelenleg két atomerőműblokkot is épít Nagy-Britanniában. A finanszírozás biztosítására az EDF megállapodott a brit kormányzattal, hogy a beruházásért cserében 35 évben keresztül az inflációhoz kötött fix áron adhatja az elektromos energiát a fogyasztóknak. A brit kormányzat így a szerződésben 9,25 penny-s árat garantált az EDF-nek kilowattóránként, ami a jelenlegi piaci árak háromszorosa. A Brainpool Energy elemzése szerint a jelenlegi piaci tendenciák alapján a brit kormányzatnak ez az üzlet 108 milliárd eurójába kerül majd 35 év alatt.

A számítások szerint ennél még akkor is olcsóbban jönne ki London, ha az így vásárolt kapacitást állami támogatásból magánházakra telepített megújuló energiaforrásokból fedezné. Xavier Girre szerint a meglehetősen rossz megtérülési mutatók ellenére olyan jelzéseket kapott Macron stábjából, amelyek arra utalnak, hogy a francia energiamixben az atomenergia részaránya az eddigi terveknél lassabban fog csökkenni. Eszerint 50 százalékban korlátoznák (jelenleg 75 százalék) a nukleáris forrásból érkezett elektromosság arányát, de nem az eredetileg meghirdetett 2025-ös határidőre. Kormányzati forrásokból olyan terv is kiszivárgott, hogy Macron hajlandó lenne egy brit mintára finanszírozott új atomerőmű megépítésére is.