close
Turbinákat szállít a Siemens Kuvaitba
Friss

Turbinákat szállít a Siemens Kuvaitba

A Siemens megrendelést kapott, hogy a fő áramtermelő berendezéseket szállítsa a Kuvaitban üzemelő Sabiya Extension 3 kombinált ciklusú erőműhöz (az erőmű harmadik bővítéséhez). Az erőmű tulajdonosa, az Elektromosenergia- és Vízügyi Minisztérium (MEW) az Alghanim International céggel kötött szerződést a tervezési, beszerzési és építési (EPC) feladatok elvégzésére. Az energiatermelő egység elektromos teljesítőképessége körülbelül 900 megawatt (MW) lesz. A szerződés része az Alghanim International céggel kötött hosszú távú szerviz megállapodás is, melynek célja a fő alkotóelemek megbízhatóságának, rendelkezésre állásának és teljesítőképességének garantálása. Az ügyfél, a kuvaiti Alghanim International EPC és O&M (üzemeltetési-karbantartási) fővállalkozó a felelős a teljes erőmű megépítéséért, az energiaátviteli hálózathoz történő csatlakoztatásért, valamint a létesítmény üzemeltetéséért és karbantartásáért. A Sabiya Extension 3 erőmű segítségével kielégíthető lesz az ország folyamatosan növekvő energiaigénye. A létesítmény nyílt ciklusú erőműként 2019 telén kezd üzemelni. Kombinált ciklusú erőműként az üzembe helyezés 2020 végére van ütemezve.

A földgáztüzelésű Sabiya Extension 3 létesítményt a Sabiya erőmű jelenlegi telephelyén, az ország észak-keleti részén található Kuvaiti-öbölben építik meg. Tartalék tüzelőanyagként gázolajjal is működtethető. A többtengelyes kombinált ciklusú erőmű elektromos teljesítménye meghaladja majd a 900 MW értéket. A Siemens által szállított energiatermelő egység két SGT5-4000F gázturbinát, egy SST5-5000 gőzturbinát valamint három hidrogénhűtésű SGen5-2000H generátort tartalmaz. Továbbá az erőmű alállomásához rendelt Siemens termékek között szerepel az SPPA-T3000 irányítástechnikai rendszer, valamint 26 készlet400 kV feszültségű és 80 kA zárlati szilárdságú gázszigetelésű kapcsoló berendezés is a kapcsolódó vezérlő és védelmi rendszerekkel. Az alállomás a Kuvait északi részén található, újonnan fejlődő területek számára biztosítja az elektromos energiát. A hosszú távú szerviz megállapodás felöleli az energiatermelő egység alkotóelemeit is, és tartalmazza a Siemens digitális szolgáltatási portfóliójának részeként kínált teljesítmény-diagnosztikát és távfelügyeletet. A Siemens távfelügyeleti központja folyamatos támogatást biztosít (24 órában a hét minden napján), lehetővé téve a szakemberek számára, hogy az esetleges problémákat még a súlyos hibák bekövetkezte előtt távolból megoldják ugyanúgy, mintha a helyszínen dolgoznának.

Jelenleg hat F osztályú gázturbina üzemel a Sabiya és az AZ Zour South erőmű projektek keretében. “A Sabiya erőmű első és második bővítését, valamint az Az Zour South erőművet követően ez a negyedik, erőművel kapcsolatos Siemens megrendelés Kuvaitban mindössze négy év alatt” – mondta Jean Claude Nasr, aki a Siemens Power and Gas divízióján belül a közel-keleti és észak-afrikai értékesítésekért felelős terület vezetője. “Az ügyfeleinkkel létesített szilárd partneri viszony, a Kuvaitban jelenleg üzemelő Siemens gázturbinák nagy megbízhatósága, valamint az általunk biztosított kiterjedt karbantartási támogatás bizonyára motiválta az ügyfelet abban, hogy a számos kiváló külföldi pályázó közül a Siemenst válassza.”