close
Trump miatt szárnyalnak a szénkereskedők papírjai
Egyéb - Emisszió

Trump miatt szárnyalnak a szénkereskedők papírjai

Elég a tőke és árupiacokra nézni, ha kíváncsiak vagyunk, hogyan fest majd a globális energiapiac Donald Trump elnöksége alatt – írja a Bloomberg elemzésében.

A Glencore Plc., a világ vezető szénkereskedőjének részvényei 7 százalékkal erősödtek szerdán, a szélturbinagyártó Vestas papírjai viszont 13 százalékot vesztettek értékükből. Az ellentétes irányú mozgások jól mutatják, hogy a hagyományos fosszilis energiahordozók feltámadhatnak poraikból, az új elnök érkezésével, ezzel egyszersmind a klímavédelmi törekvések befékeződnek.

A Barack Obama idején elindult dekarbonizáció kisiklott tegnap éjjel – idézi a Bloomberg a Bush adminisztráció egyik energiaipari vezetőjét. Az energiapiaci elemzők Trump kampányigéretei közül kiemelik, a szerinte foglalkoztatásellenes környezetvédelmi szabályok eltörlését, egyebek melett a párizsi klímamegállapodást. A Trump adminisztráció a tényleges környezetvédelmi kérdésekre fog fókuszálni, a hamis problémák helyett – mondta májusban az amerikai palagázforradalom központjában, Észak-Dakotában a New York-i milliárdos. A Bloomberg azt írja, ha a kampányígéreteit valóra váltja, nyolc évvel visszaforgatja az idő kereték az Egyesült Államok energiapolitikájában.

Megfiygelők emlékeztetnek, hogy a szén világpiaci ára, már akkor emelkedésnek indult, amikor Kína, úgy is, mint a világ legjeélentősebb vásárlója korlázota belföldi termelését, arra ösztönözve az erőműveit, hogy importáljanak. Az erőművi feketeszén jegyzése az ausztráliai Newcastle kikötőjében január óta megduplázódott, ezzel négy éves csúcsra emelkedett. Ezzel együtt látványosan erősödtek a bányatársaságok papírjai 2-4 százalékot keresett a szén feltámadásán egyelőre a BHP Billiton papírja.

A szén erősödésével párhuzamosan a klímavédelem tekinthető a nagy vesztesnek. Obama elnöksége idején – írja elemzésében a Bloomberg – két évtizedes erőfeszítések eredméyneként kött létre megállapodás Kína és az Egyesült Álamok között a károsnayag kibbocsátás visszafogásáról.