close
Tovább üzemelhet a Garona atomerőmű
Atom - Egyéb

Tovább üzemelhet a Garona atomerőmű

A spanyol nukleáris ipar üdvözölte a miniszteri rendelet módosítását, amely szerint a Burgos tartományban lévő Santa María de GaroĂąa atomerőmű 2013 után is üzemelhet. A Foro Nuclear ipari tömörülés kijelentette, a döntés „helyes és racionális” volt.

Az erőművet üzemeltető Nuclenor üdvözölte a döntést, és bejelentette, hogy kérni fogja az üzemeltetési engedély 2019-ig történő meghosszabbítását. Ezt a kérelmet 2012. szeptember 6-ig kell benyújtani a nukleáris hatóságnak (Consejo de Seguridad Nuclear – CSN), és ezt követően a hatóságnak azt jóvá kell hagynia.

Az előző, szocialista vezetésű kormány 2009 júliusában négy évre korlátozta a GaroĂąa üzemeltetését, ez 2013-ban járna le. A kormány annak ellenére döntött így, hogy a CSN kijelentette, a 446 megawatt teljesítményű forralóvizes reaktor biztonságosan üzemeltethető legalább 2019-ig, feltéve, hogy a Nuclenor végrehajtja a szükséges átalakításokat.

A Foro Nuclear akkor úgy vélte, a kormány kizárólag ideológiai szempontok alapján döntött, figyelmen kívül hagyva a CSN ajánlásait. A 2011 decembere óta miniszterelnök konzervatív Mariano Rajoy a választási kampány során kijelentette, ő felülvizsgálná a döntést, ha az erőmű 2013 után is biztonságosan üzemeltethető.

A Foro Nuclear 2012. július 3-án közölte, a Fukushima-Daiichi atomerőmű balesetét követően a spanyolországi atomerőművekben elvégzett stressz tesztek megerősítették, a GaroĂąa rendelkezik a szükséges biztonsági tartalékokkal.

„A miniszteri rendelet módosítása racionális és műszaki alapokon nyugszik, és helyénvaló, hogy a GaroĂąa tovább üzemelhessen”, jelentette ki a Foro Nuclear.

Spanyolországban nincs korlát az atomerőművek üzemidejére, tíz éves időszakokra adnak üzemeltetési engedélyt. Spanyolországban nyolc atomerőmű üzemel, a GaroĂąa 1971 óta termel villamos energiát.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.