close
Tovább nőhet az atomenergia szerepe
Atom - Egyéb

Tovább nőhet az atomenergia szerepe

2035-ig 58%-kal növekedhet az atomenergia termelés világszinten, de a szén marad az elsődleges villamosenergia-forrás, így az atomenergia részaránya összességében 13%-ról 12%-ra csökken, tartalmazza a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése.

A Világ Energia Kilátásai 2012 (World Energy Outlook 2012) című, évente elkészített elemzésben a párizsi székhelyű ügynökség szerint a Fukushima-Daiichi atomerőmű balesete nyomán az atomenergia ambíciói visszaestek, mivel egyes országok felülvizsgálták nukleáris politikájukat, de főként Kínának, Koreának, Indiának és Oroszországnak köszönhetően a nukleáris kapacitás mégis bővülni fog – írta az IEA jelentése alapján a NucNet.

Globálisan a szén marad az elsődleges energia-forrás, és abszolút mértékben is növekedni fog, habár a részaránya a 2010-es 41%-ról 33%-ra esik vissza 2035-re. A gáz részesedése valamelyest növekszik. A megújuló források majdnem megháromszorozódnak, így a 2010-es 20%-ról várhatóan 31%-ra nő a részarányuk, ezzel 47%-át fedezik majd a növekménynek. Az atomenergia beépített kapacitása meghaladja majd az 580 gigawattot 2035-re, a nem OECD tagokkal együtt 200 gigawattos nettó növekedést produkálva. A nukleáris kapacitás bővülésében Kína viszi a vezető szerepet a 2011-es 12 gigawattról, 128 gigawattra nőhet az atomenergia termelése.

Ugyanakkor az atomenergia jövője bizonytalanabbá vált a 2011. márciusi japán baleset után, amit a tavalyi jelentésben már részben figyelembe vettek. A legjelentősebb a németek és a svájciak kivonulási szándéka az atomenergiából, valamint Olaszország elhatározása, hogy mégsem épít atomerőműveket. A jelentés figyelembe veszi a legutóbbi fejleményeket is, nevezetesen hogy Japán új energia stratégiája az atomenergia csökkenő szerepével számol. Ezek együttesen 300 terrawattórával csökkentetik a 2035-ig nukleárisan termelt energia mennyiséget, ami a tavalyi előrejelzésnél 6%-kal kevesebb.

A liberalizált energia piacon az alacsony gáz és szén árak mellett az atomenergia általában véve nem vonzó gazdasági opció, ha a kormányok nem támogatják valamilyen módon. Ezt a helyzetet további kétségekkel terhelte a jelentés szerint a Fukushima-Daichi atomerőmű balesete. A lakossági elutasítás az atomenergia irányában növekedett, és ez is szerepet játszott az atomenergia egyes államokban elhatározott feladásában. Habár a baleset nem valószínű, hogy megváltoztatta a növekedő országokban az atomenergia szerepét, de a biztonsági szabványok további szigorodása és így a költségek tovább lassíthatják a fejlesztéseket.

Összességében a jelentés megállapítja, hogy a villamos energia igény az energia minden egyéb formájának felhasználásánál jelentősebben fog nőni. 2010 és 2035 között 70 %-os növekedést jósolnak, ami évente nettő 2,2%-ot jelent átlagosan. A növekmény nagy része, annak mintegy 80%-a, a nem OECD országokban, pl. Kínában (38%) és Indiában (13%) fog jelentkezni.