close
Törvénymódosítás a hatósági árak érdekében
Áram - Gáz

Törvénymódosítás a hatósági árak érdekében

Az Országgyűlés hétfőn törvényt módosított, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendeletben rögzíthessen bizonyos energiadíjakat.

Az előterjesztők, a fideszes Németh Szilárd és Galambos Dénes szerint a rezsicsökkentések eredményeinek megőrzése érdekében indokolt, hogy a MEKH december 31. után is megállapítsa – rendeletben – az árhatósági jogkörébe tartozó egyes villamosenergia- és földgázdíjakat.

A kétharmados passzust is tartalmazó indítványukat, amely három – a villamos energiáról, a földgázellátásról és a MEKH-ről szóló – törvényt módosított, 152 igen szavazattal, 39 nem ellenében fogadta el a Ház.

A parlament mind a villamosenergia-, mind a földgázellátási törvényben rögzítette, hogy a rendszerhasználati, a csatlakozási és más külön díjakat – az eddigi hivatali határozat helyett – a MEKH elnöke rendeletben állapítja meg.

A rendeleteket első alkalommal a 2017. január 1-jétől alkalmazandó díjak mértékének megállapítása során kell alkalmazni, a már kiadott határozatok pedig nem lépnek hatályba.