close
Törvényben tiltanák meg az orosz földgáz másodlagos exportját
Egyéb - Gáz

Törvényben tiltanák meg az orosz földgáz másodlagos exportját

Az orosz törvényhozás alsóházában jogszabályt készítenek elő, amely megtiltaná az orosz földgáz másodlagos exportját. A törvénytervezetet a téli ülésszak végéig akarják benyújtani a parlamentnek.

A bizottsági alelnöknek a képviselőkhöz intézett levele szerint “a földgázszállítással foglalkozó orosz szervezetek tevékenységének átláthatóságát és hatékonysága emelését biztosítandó” foglalkoznak azzal, hogy a “gázexport jogi szabályozását tökéletesítsék”.  Az orosz törvényhozás alsóházi testületének vezető tisztviselője azzal is érvel, hogy az energiahordozóból származik az orosz szövetségi költségvetés egyik fő bevétele, és “a választóktól beérkezett javaslatok” is a gázexport szabályozásának fejlesztését célozzák. 

Vlagyimir Gutyenyev elmondta, hogy javaslatuk szerint a külkereskedelmi tevékenységről szóló orosz törvényt is módosítani kellene annak érdekében, hogy ne sérüljenek Oroszország gazdasági érdekei. Az ipari bizottság alelnöke ésszerűnek tartja, hogy megtiltsák az orosz energiahordozó másodlagos exportját – vagyis a külföldről más államokba történő eladását – azokba az országokba, amelyek nem fizetik meg a minimális éves vásárolt mennyiség árát, illetve amelyek tartoznak az Oroszországi Föderációnak.

Az orosz honatya nem nevezte meg, melyik országra gondolt, de feltételezhető, hogy a másodlagos gázexport tiltása elsősorban Ukrajnára vonatkozna, amelynek Oroszország június óta nem szállít földgázt a több milliárd dolláros ukrán gáztartozásra hivatkozva. A Gazprom orosz állami energetikai cég június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot. Moszkvai számítások szerint az ukrán Naftohaz több mint 5,2 milliárd dollárral tartozik a korábbi szállításokért. Kijev ezt vitatja, és a stockholmi döntőbírósághoz fordult. 

Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió képviselői október 21-én Berlinben ülnek össze ismét, hogy folytassák az orosz gázszállítással kapcsolatos vitatott kérdések rendezését.  Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a múlt hétfőn közölte, hogy Oroszország 10 milliárd köbméter földgázt tudna szállítani Ukrajnának az őszi-téli időszakra. Az első 5 milliárd köbmétert akkor indítják útnak, ha Kijev megkezdi gázadóssága törlesztését, és október végéig 2 milliárd dollárt átutal az orosz félnek, majd az év végéig további 1,1 milliárdot.