close
Többszáz mázsa energiafűzet aratnek le Kenderesen
Egyéb - Megújuló

Többszáz mázsa energiafűzet aratnek le Kenderesen

A kenderesei önkormányzat által három éve ültetett energiafűz erdőt vágják ki a napokban a településen, a mintegy háromszáz mázsa aprítékkal a közintézményeket fűtik majd – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere csütörtökön az MTI-vel.

Pádár Lászlóné (Fidesz-KDNP) elmondta: az egyéb aprítékok helyett a kitermelést követően az energiafűzzel fűtik majd a könyvtárat és a polgármesteri hivatalt. Hozzátette: a gázfűtésre fordított költségekből az eddigi számítások szerint több millió forintot spórol ezzel a fűtési móddal évente az önkormányzat.

Hozzátette: az energiafűz betakarítását és feldolgozását a településen dolgozó csaknem száz közmunkás többsége végzi. Szólt arról, hogy a 2014-ben telepítette a város az első két hektár energiafüzet a mezőgazdasági közmunkaprogram keretében, tavaly újabb két hektárt ültettek. A napokban a hároméves telepítést, a mintegy nyolc-tíz méteres fákat takarítják be – közölte. A polgármester elmondta: a becslések szerint mintegy háromszáz mázsa fát termelnek majd ki, az apríték előállításához szükséges gépeket már korábban megvásárolták.

A tervek szerint a jövőben nem termelnek majd ki évente fát a területről, hanem hagyják azokat minél vastagabbra megnőni – jegyezte meg.