close
Többet is fizetnénk a zöldenergiáért – energiainfo.hu felmérés
Blog - Egyéb - Megújuló

Többet is fizetnénk a zöldenergiáért – energiainfo.hu felmérés

Az energiainfo.hu ĂĄltal vĂŠgzett szakmai kĂśzvĂŠlemĂŠnykutatĂĄs szerint, a vĂĄlaszadĂłk 69 szĂĄzalĂŠka szerint a megĂşjulĂł forrĂĄsok fejlesztĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠg van kĂśzvetlen, beruhĂĄzĂĄsi tĂĄmogatĂĄsra. A megkĂŠrdezettek csaknem 80 szĂĄzalĂŠka nem zĂĄrkĂłzik el attĂłl, hogy tĂśbbet fizessen a zĂśldenergiĂĄĂŠrt, a legtĂśbben 5-10 szĂĄzalĂŠkos felĂĄrat tartanak elfogadhatĂłnak ezĂŠrt. A legtĂśbben a biomassza ĂŠs a biogĂĄz, valamint a napenergia termelĂŠst preferĂĄljĂĄk. Ugyanakkor a megkĂŠrdezettek 54 szĂĄzalĂŠka szerint irreĂĄlis cĂŠl 2020-ra a 13 szĂĄzalĂŠkos megĂşjulĂł rĂŠszarĂĄny.

Az elmúlt tíz napban, az energiainfo.hu felhasználói körében végzett felmérés során arra a kérdésre, hogy miben vár leginkább változást a nemzeti megújuló cselekvési tervtől, 46 százalékban azt válaszolta, hogy a szabályozás kiszámíthatóságában. A megkérdezettek 54 százaléka e mellett, a a támogatások mértékében is elmozdulást vár. Olyan válaszadó nem volt, aki kizárólag ez utóbbit jelölte volna meg.

MegkĂŠrdeztĂźk felhasznĂĄlĂłinkat arrĂłl is, hogy a megĂşjulĂł forrĂĄsok rĂŠszesedĂŠsĂŠnek nĂśvelĂŠsĂŠhez, szĂźksĂŠgesnek ĂŠrzik-e, hogy az ĂĄllam kĂśzvetlen beruhĂĄzĂĄsi tĂĄmogatĂĄssal is ĂśsztĂśnĂśzze az e terĂźleten tervezett beruhĂĄzĂĄsokat. A vĂĄlaszadĂłk 69 szĂĄzalĂŠka igennel vĂĄlaszolt.

Arra a kérdésre, hogy hajnalndó volna-e többet fizetni a zöldenergia felhasználás bővítéséért, a megkérdezettek 31 százaléka igennel, 23 százaléka nemmel válsaszolt, és 46 százaléka úgy nyilatkzoott, ez a többletköltség mértékétől függ.

Arra a kérdésre, hogy mekkora áremelkedést tartana elfogadhatónak, hogy ezzel támogassa a megújulók fejlesztését, a legtöbben, 46 százalék 5-10 százalékot jelölt meg. A válaszadók 38 százaléka legfeljebb 5 százalékos felárat tart elfoagdhatónak, 8-8 százaléknyi válaszadó volt, akik 10-20, vagy akár 20 százalék feleti áremelkedést is tolerálna a zöldenergiatermelés bővülése érdekében.

A megĂşjulĂł forrĂĄsok kĂśzĂźl kĂśzel azonos mĂŠrtĂŠkben tĂĄmogatjĂĄk a megkĂŠrdezettek a biomassza ĂŠs a biogĂĄz (38 szĂĄzalĂŠk), illetve a napenergia (31 szĂĄzalĂŠk) termelĂŠs fejlesztĂŠsĂŠt. A geoitermĂĄlis potenciĂĄl kiaknĂĄzĂĄsĂĄt, illetve a szĂŠlenergia termelĂŠst pontosan azonos mĂŠrtĂŠkben, 15-15 szĂĄzalĂŠkban tĂĄmogatjĂĄk az energiainfo.hu felhasznĂĄlĂłi.

Abban a kérdésben, hogy reálisnak tartják-e 2020-ig a 13 százalékos megújuló részarány elérését, közel azonos arányban voltak az igen és a nem válaszok, végülis azonban 8 százalékkal többen, a megkérdezettek 54 százaléka irreálisnak tartja a cél elérését, szemben azzal a 46 százalékkal, akik teljesíthetőnek vélik az uniós kötelezettség elérését.