close
Több törvényt módosítanak a rezsicsökkentéshez
Áram - Blog - Egyéb - Gáz

Több törvényt módosítanak a rezsicsökkentéshez

Több törvény módosítását kezdeményezi a rezsicsökkentés végrehajtása érdekében a Fidesz rezsicsökkentési munkacsoportjának vezetője. Németh Szilárd szerint a javaslat célja a rezsicsökkentés teljessé és pontosabbá tétele, valamint a fogyasztóvédelmi rendszer megerősítése.

Közölte, a rezsicsökkentéssel kapcsolatban kezdeményezi a lakószövetkezeti és a társasházi törvény módosítását annak érdekében, hogy a villamos energia ellátásról szóló törvény is adjon lehetőséget “a közös helyiségek egyetemes szolgáltatására”. “A közös költségeket ismét faragni fogjuk” – fogalmazott Németh Szilárd, hozzátéve: kezdeményezésének húsz százalékos csökkenést kell eredményeznie a lakószövetkezeti és a társasházi lakásokban.

Elmondta, a javaslat tájékoztatási kötelezettséget is előír. A közös költségeknél is ki kell mutatni a rezsicsökkentés adatait. A javaslat szerint a hirdetményt minden év február 15-ig közzé kell tenni. Az indítvány az önkormányzati tulajdonú bérlakásokra is vonatkozik – jegyezte meg Németh Szilárd, majd úgy fogalmazott: “a rezsicsökkentés nem az önkormányzatot érinti, hanem a családokat”.

Németh Szilárd elmondta, a törvényjavaslatban definiálják a rezsicsökkentést, eszerint “rezsicsökkentés alatt a közszolgáltatások végfogyasztói árának jogszabály alapján megvalósult csökkentését kell érteni”. Közölte azt is, hogy az indítvány szerint az országos hálózattal rendelkező cégeknek fogyasztóvédelmi referenseket is kell majd alkalmazniuk.