close
Több országba ágazik majd el a Nabucco
Blog - Egyéb - Gáz

Több országba ágazik majd el a Nabucco

Bukarestben tartotta ötödik ülését a Nabucco Politikai Bizottsága. A kormányzatok további összekötőpontok kiépítésére is kötelezettséget vállaltak annak biztosítására, hogy a Nabucco gázvezeték Európa déli, valamint közép-északi területeit is elláthassa gázzal.

Az ülésen résztvevő országok felhívták a május 22-én a belső energiapiac létrehozásának témájában ülésező Európai Tanács figyelmét a Nabucco gázvezetékben rejlő szélesebb körű lehetőségekre, ugyanis a gázvezeték az új gázforrásokhoz való hozzáférés révén európai szinten segítheti elő a növekedést és a versenyt. A résztvevő országok azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy az a továbbiakban is biztosítsa a szükséges szabályozói és technikai segítséget a projekthez.

A bizottsági ülés résztvevői üdvözölték az áprilisban Budapesten tartott előző ülés óta tett előrelépéseket, valamint a tranzitországok hatóságai által a projekt sikeres megvalósítása érdekében végzett munkát. Különösen a Nabucco Adóügyi Albizottságának az adóügyi kérdések Nabucco Kormányközi Megállapodás szerinti összehangolására irányuló munkáját, valamint az adójogi rendelkezések Megállapodás szerinti alkalmazására vonatkozó részletes ajánlásait emelték ki. A résztvevő országok számára a Nabucco Bizottságban szakértői bázis áll rendelkezésre a szükséges adózási eszközök vagy egyezmények saját hazai jogrendszerüknek megfelelő kidolgozásához.

nabucco: igény volna rá
Alig egy hete lépett a nyílt eljárási szakaszba a projekt, de a Nabucco West kapacitásainak lekötésére és a szállítók regisztrációra vonatkozó igényei egyértelműen felülmúlják a várakozásokat. A Nabucco gázvezeték mind a meglévő, mind a potenciális szállítók, valamint a Shah Deniz Konzorcium és annak ügyfelei részéről is erős érdeklődést tapasztalt.

További részletek itt olvashatók!

Frank Siebert, a NABUCCO Gas Pipeline International GmbH pénzügyi igazgatója elmondta: „Ha egy projekt pénzáramlásáról van szó, a befektetők kiszámíthatóságot és stabilitást akarnak látni. A Nabucco Adóügyi Albizottsági ajánlásainak köszönhetően sikerült ezt elérnünk.”
A közlemény kiemeli a Nabucco és a TANAP (Transz-anatóliai gázvezeték) projektek egymást kiegészítő jellegét, és üdvözli a török és az azeri hatóságoknak a TANAP-projekt megvalósítása terén elért eredményeit. Az ülésen az említett ország delegációi is részt vettek. A Nabucco képviselői nemrégiben szándéknyilatkozatot írtak alá a TANAP képviselőivel a két projekt megvalósításában történő hatékony együttműködés biztosítására.

Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH vezérigazgatója elmondta: „A Nabucco Bizottság budapesti ülése óta számos mérföldkövet sikerült elérnünk: másodikként Bulgária is megadta az építéshez szükséges környezetvédelmi engedélyt, a közelmúltban indult jegyzési eljárás regisztrációs szakaszában mutatkozó érdeklődés pedig felülmúlta a várakozásokat. A nemzeti szabályozó hatóságok meghosszabbították a Nabucco harmadik fél általi hozzáférésre vonatkozó EU szabályozás alóli mentességét a Shah Deniz gáz szállítási menetrendjéhez igazodva. A Nabucco a legrövidebb út, amelyen elérhetővé válnak Délkelet-Európa gázpiacai, emellett a legjobb lehetőséget kínálja a Déli Gázfolyosó megnyitásához.”

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004. június 24-én jött létre a Nabucco-gázvezeték fejlesztése, megépítése és működtetése céljából. A NIC, melynek központja Bécsben található, az EU-jogszabályok értelmében a gázipar más üzletágaitól elválasztott midstream vállalat. A NIC tulajdonosai a Nabucco részvényesei. A vállalat felelős a Nabucco-gázvezeték fejlesztéséért, megépítéséért, működtetéséért, valamint a kapacitás-kereskedelemért és kapacitás-kiosztásért. A NIC lesz egyedül közvetlen kapcsolatban a szállítókkal, a “mindent egy helyen” elvén működik majd, független gazdasági egységként lesz jelen a piacon, és anyacégeitől függetlenül fog működni.