close
Több olaj és benzin az USA-ban
Egyéb - Olaj

Több olaj és benzin az USA-ban

Az USA-ban április utolsó két hetében erőteljes növekedésnek indultak a benzinkészletek, a finomítók kihasználása pedig 95,8 százalékra erősödött — jelentette az eVilággazdaság.
A várakozásokkal ellentétben a nyersolajkészletek is jelentősen tovább — 18 havi csúcsra — erősödtek, immár mintegy hét százalékkal meghaladva a tavalyi szintet. Az amerikai piaci kínálat bővülése lényegesen enyhített a nyári benzinhiánnyal kapcsolatos aggodalmakon, ami a tegnapi tőzsdei árakban is megmutatkozott. Londonban kora délutánig több mint fél dollárral — jóval 28 dollár alá — gyengült a brent nyersolaj barrelenkénti ára. A később nyitó New York-i tőzsde elektronikus kereskedésében is 1,64 centtel esett a benzin gallononkénti határidős jegyzése (1 gallon = 3,78 liter), amely a hét elején még 1,16 dolláros abszolút rekordot ért el. Ez az “eredmény” meglepően korán született, hiszen a nyári fogyasztási főidény csak május végén indul az USA-ban. Április utolsó napjaiban az amerikai töltőállomásokon is átlagosan 1,626 dollárt kértek a motorbenzin gallonjáért, 21 centtel többet, mint egy éve.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.