close
Több millió önellátó háztartás lehet 2050-tól Európában
Egyéb - Hír - Világ - Hír - Megújuló

Több millió önellátó háztartás lehet 2050-tól Európában

Van esély, lehetőség az emberek által végrehajtott energiaipari forradalomra a Friend of the Earth Europe környezetvédelmi szervezet nemrég közzétett jelentése szerint. Úgy látják, 2050-re az európaiak több, mint fele képes lehet megtermelni saját magának a szükséges villamos-energiát megújuló forrásokból.

A jelentés 264 millió olyan európai polgárról beszél, akik a térség energiaigényének 45 százalékát jelenti, és ezt demokratizált, alulról szerveződő kis rendszereken keresztül képes saját magának előállítani, függetlenül a nagy energiaszolgáltatóktól.

A kutatásban külön elmezték a megújuló források hasznosíatásának, az energiatárolásnak és a decentralizált energiatermelésnek a lehetőségeit. Az egyéni és a közösségi energiatermelés feltételeit, az együttműködés lehetőségeit a különböző egészségügyi, kultúrális, oktatási intézmények, valamint az ötven embernél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozások között.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre juztottak, hogy 2050-re 115 millió európai háztartásban lesz elektromos autó, 70 millióban okos elektromos vízmelegítő készülék, 60 milliuó háztartásban lesz saját napelemes rendszer, és 42 milliónál üzemel majd valamilyen akkumulátoros tároló megoldás. Mindezek mellett 64 millió háztartás lesz alkalmas, hogy részt vegyen valamilyen energiaközösségben.