close
Több fogyott tavaly az olcsóbb olajból
Egyéb - Olaj

Több fogyott tavaly az olcsóbb olajból

Nőtt a kőolaj részesedése az energiahordozók globális piacán 2015-ben, miután 2014 óta megfeleztődtek az olajárak – derült ki a BP szokásos energiapiaci jelentéséből. 

A BP elemzői jelzik, hogy alapvető változások zajlanak a globális energiapiacon. Az igények igen visszafogottan alakulnak, amit a brit olajtársaság jelentésében leginkább a világgazdaság általános gyengeségével és a kínai gazdaság lassulásával indokolnak. A Föld energiafogyasztása egyébként 1 százalékkal nőtt, ami mindössze fele a tíz éves átlagnak, vagyis a hatékonyság némi növekedését jelzik közvetetten a BP számai. 

Úgy vélik, a szén a vesztes odlalra került, úgy tűnik a kőolaj, a földgáz és a megújulók javára. A németországi felfutás és Lengyelország változatlan szénbázisú dominanciája a kivételek közé tartozik. Világviszonylatban a szénfelhasználás 1,8 százalékkal csökkent 2014-hez képest, leginkább az Egyesült Állmamok felhasználásának csökkenése okán. A BP elemzői megjegyzik, ilyen mértékű visszaesést a szénpaicon még nem regisztráltak egyetlen év alatt. Az olajtermelés egyébként 3,2 százalékkal nőtt, míg a felhasználás 1,9 százalékkal bővült. A földgázpiac 1,7 százalékkal gyarapodott 2014-hez képest a BP statisztikája szerint. A megújulók 2015-ben összesen 2,8 százalékos részesedést tudhattak magukénak a globális energiamixben, ami 10 év alatt 2 százalékos gyarapodáts jelent.