close
Több fogy az olcsóbb üzemanyagból
Egyéb - Olaj

Több fogy az olcsóbb üzemanyagból

A kedvező tendenciák azt jelzik, hogy az üzemanyag-forgalom ebben az évben elérheti a gazdasági válság előtti, 2008-as szintet, amikor a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint 3,25 milliárd liter benzin és gázolaj fogyott Magyarországon – mondta Balogh Tibor, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ügyvezető igazgató, egyben a MÁSZ alelnöke ismertette: a szövetség tagjai a magyarországi kiskereskedelmi piac mintegy 70 százalékát fedik le. A szervezet adatai szerint a magyarországi üzemanyag-forgalom 2012-ben érte el a mélypontot, amikor 2,7 milliárd liter üzemanyag fogyott.

A kiskereskedelemben eladott mennyiség 2015-ben csaknem elérte a 3,2 milliárd litert, és az idei első negyedéves adatok szerint továbbra is nő a forgalom, amihez az üzemanyagok árának csökkenése is hozzájárult – hangsúlyozta Balogh Tibor.

A MÁSZ adatai szerint az év első három hónapjában összesen 6,3 százalékkal több üzemanyag fogyott, mint a tavalyi első negyedévben, míg az első öt hónapban 6,6 százalékkal nőtt a forgalom.

A kedvezőbb tulajdonságú, de drágább prémium üzemanyagok esetében 2011-ben volt a mélypont, amikor 82 millió liter prémium benzin és dízel fogyott. Tavaly már 160,5 millió liter volt a teljes prémium-forgalom, négy év alatt csaknem megduplázódott – ismertette az adatokat Balogh Tibor.

A prémium ütemanyagok iránti érdeklődést mutatja az is, hogy az első öt hónapban 40 százalékkal több prémium benzint és 46 százalékkal több prémium gázolajat tankoltak a kutaknál az autósok – jelezte.

Az adatok szerint a magyarországi üzemanyag-forgalomból tavaly csaknem 5 százalék volt prémium, idén az első negyedévben pedig már 6,56 százalék.

Az OMV saját forgalmának arányai ennél kedvezőbbek – tette hozzá az ügyvezető igazgató az OMV új prémium üzemanyagát, a MaxxMotion 100plusz benzint bemutató sajtótájékoztatón.

Az OMV 1990-ben lépett a magyar piacra. Az OMV Hungária Kft. 172 töltőállomást üzemeltet, 11 százalékos piaci részesedése van Magyarországon. A társaság 49 dolgozót alkalmaz közvetlenül, töltőállomás-hálózatában pedig mintegy 1800-an dolgoznak.