close
Tíz százalék körüli gázáremelés jöhet januárban
Egyéb - Gáz

Tíz százalék körüli gázáremelés jöhet januárban

JanuĂĄrtĂłl, hacsak a nemzetkĂśzi vĂĄlsĂĄg nem tesz be a forintnak, bizonyosan 10 szĂĄzalĂŠk alatti lakossĂĄgi gĂĄzĂĄremelĂŠs vĂĄrhatĂł. A csĂśkkenő olajĂĄr hatĂĄsa a jĂśvő ĂŠv kĂśzepe tĂĄjĂĄn ĂŠrvĂŠnyesĂźlhet az ĂĄrakban – attĂłl fĂźggően, hogy addigra gyengĂźl-e a forint a dollĂĄrhoz kĂŠpest – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Jelen ĂĄllĂĄs szerint januĂĄrtĂłl 10 szĂĄzalĂŠk alatti lakossĂĄgi gĂĄzĂĄremelĂŠs vĂĄrhatĂł – ĂŠrtesĂźlt lapunk. A tĂśbbi, hatĂłsĂĄgi ĂĄrat fizető fogyasztĂł szĂĄmĂĄra az ĂĄr valamivel e felett lesz. (Ez utĂłbbi tĂŠtel hat a lakossĂĄgi tĂĄvhőfogyasztĂłkra is.) Annak ellenĂŠre, hogy a nemzetkĂśzi olajĂĄrak az utĂłbbi hĂłnapokban jelentős mĂŠrtĂŠkben estek, ez most nem “gyűrűzik be” a magyar gĂĄzĂĄrakba. A orosz-magyar ĂĄrformula alapjĂĄn ugyanis jelenleg a hatĂĄron a hazai nagykereskedő, az E.ON ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 540 dollĂĄr kĂśrĂźli Ăśsszeget fizet az orosz Gazpromnak. Ez lĂŠnyegĂŠben duplĂĄja a tavalyi tarifĂĄnak. Ennek a hatĂĄsĂĄt elnyĂşjtottan ĂŠrvĂŠnyesĂ­tik a belfĂśldi ĂĄrakban. Noha a formula alapjĂĄn a Gazprom mĂŠg januĂĄrtĂłl is emel nĂŠhĂĄny szĂĄzalĂŠkot, csak a gĂĄz beszerzĂŠsi ĂĄrĂĄt alapul vĂŠve a kĂśvetkező, ĂĄprilisi ĂĄrmĂłdosĂ­tĂĄsnĂĄl akĂĄr szinten is maradhat a lakossĂĄgi gĂĄzĂĄr. Ezek az előrejelzĂŠsek jĂłval alatta vannak egyes korĂĄbbi, januĂĄrra vetĂ­tett szakĂŠrtői becslĂŠseknek.

Az azĂłta bekĂśvetkezett nemzetkĂśzi gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg, kĂźlĂśnĂśsen pedig a forint dollĂĄrhoz kĂŠpest tapasztalt jelentős gyengĂźlĂŠse azonban mĂŠg jelentősen ronthat a gĂĄzĂĄrkilĂĄtĂĄsokon. A dollĂĄr erősĂśdĂŠse folytĂĄn emelkedő beszerzĂŠsi kĂśltsĂŠgeket ugyanis azonnal ĂŠrvĂŠnyesĂ­teni szoktĂĄk a hazai tarifĂĄkban. Vagyis ha a nemzetkĂśzi pĂŠnzpiacon a forint lĂĄtvĂĄnyosan beszakad, mind a januĂĄri, mind az ĂĄprilisi gĂĄzĂĄremelĂŠs nagyobb lehet. Mint azt azonban a gĂĄzĂĄrak legutĂłbbi kialakulĂĄsa sorĂĄn tapasztalhattuk, a kormĂĄny az utolsĂł pillanatban igen jelentős mĂŠrtĂŠkben kĂŠpes vĂĄgni a gĂĄzĂĄr-mĂłdosĂ­tĂĄsi előterjesztĂŠseken. Egy nemzetkĂśzi olajĂĄrzuhanĂĄs utĂĄn tehĂĄt csak egy nagyon lĂĄtvĂĄnyos forintgyengĂźlĂŠs eredmĂŠnyezheti azt, hogy a “tĂ­z szĂĄzalĂŠk alatti” előrejelzĂŠs a lakossĂĄgnĂĄl magasabb legyen az oktĂłberben elhatĂĄrozott 6,5 szĂĄzalĂŠknĂĄl – vĂŠlik szakĂŠrtők.

A kormĂĄny ĂĄltal a nagykereskedőnek Ă­gĂŠrt, azĂłta egyszerűen eltĂśrĂślt, tĂśbb tĂ­zmilliĂĄrdos “importĂĄr-korrekciĂłs” tĂŠtel nĂŠhĂĄny szĂĄzalĂŠkot szintĂŠn vĂĄltoztathat az ĂĄron. InformĂĄciĂłink szerint viszont erről a nĂŠmet E.ON ĂŠs a kormĂĄny kĂśzĂśtti tĂĄrgyalĂĄsok – nem kis rĂŠszben a szakminiszter lemondĂĄsa okĂĄn – elhĂşzĂłdnak. Ha a nagykereskedő megĂ­tĂŠlĂŠse szerint a januĂĄri gĂĄzĂĄremelĂŠs megint nem fedezi a megnĂśvekedett kĂśltsĂŠgeiket, a cĂŠg kĂśvetelĂŠseit elismertetheti az ĂĄprilisi gĂĄzĂĄrban, ami akkor szintĂŠn ĂĄremelő tĂŠnyező lehet.

JĂśvő ĂŠv januĂĄr 1-jĂŠtől kĂśtelező lesz a magĂĄnlakĂĄsok energiatanĂşsĂ­tvĂĄnya. Ennek jegyĂŠben a kormĂĄny Ăşgy dĂśntĂśtt: szĂĄmos ĂŠpĂźlettulajdonosnak felĂźl kell majd vizsgĂĄltatnia fűtő- ĂŠs lĂŠgkondicionĂĄlĂł berendezĂŠseit – kĂśzĂślte tegnap a Nemzeti FejlesztĂŠsi ĂŠs GazdasĂĄgi MinisztĂŠrium. 2013-ig valamennyi olyan lakossĂĄgi berendezĂŠst be kell vizsgĂĄltatni, amit 2007 előtt helyeztek Ăźzembe. Az Ăşjabbakra a hatĂĄridő 2015. MentesĂźl a kĂśtelezettsĂŠg alĂłl a cirkĂł, a tĂĄvfűtĂŠs, a “spot” klĂ­ma, valamint a megĂşjulĂł energiĂĄs kĂŠszĂźlĂŠk. A felĂźlvizsgĂĄlatot csak a kamarai nĂŠvjegyzĂŠkben szereplő szakember kĂŠszĂ­theti, minden megkezdett munkaĂłrĂĄĂŠrt legfeljebb nettĂł 5500 forintĂŠrt.

A felĂźlvizsgĂĄlat elmaradĂĄsĂĄt nem bĂźntetik, de a “zĂśldkĂĄrtyĂĄt” kĂŠrhetik pĂŠldĂĄul pĂĄlyĂĄzatokhoz. A kormĂĄny az EU energiahatĂŠkonysĂĄgi irĂĄnyelvei jegyĂŠben dĂśntĂśtt Ă­gy. A tĂĄrca becslĂŠse szerint az orszĂĄgban 120 ezer lakossĂĄgi fűtőberendezĂŠs lehet ĂŠrintett, de a klĂ­mĂĄk szĂĄma is tĂśbb ezer. Úgy vĂŠlik, az ebből adĂłdĂł esetleges tĂśbbletkĂśltsĂŠgek az elĂŠrhető alacsonyabb fogyasztĂĄs ĂĄltal rĂśvid időn belĂźl megtĂŠrĂźlhetnek.