close
Tiszta, vagy csak megújuló energiák?
Egyéb - Megújuló

Tiszta, vagy csak megújuló energiák?

Az Egyesült Államok volt energiaügyi minisztere nem hisz benne, hogy az energiatárolás elég gyorsan fel tud nőni az időjárásfüggő megújuló források kiegyenlítési problémájának megoldásához, ezért egy közelmúltbeli, a Szilícium-völgyben rendezett energiafórumon, keményen bírálta a Environmental Protection Agency-t a nukleáris enegiatermelés negligálásáért.

Steven Chu
Steven Chu, 1948-ban született, Nobel-díjas fizikus. Barack Obama első elnöki ciklusában, 2009-től 2013-ig, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere.

Chu az energiapolitikai vitában a Forbes beszámolója szerint jelezte, az Obama adminisztráció által 2015 augusztusában bemutatott Tiszta Energia Terv (TET) ugyan szükségesnek nevezi a nukleáris energiatermelést, de valójában nem támogatja azt. Hangsúlyozta a Tiszta Energia Tervet a tiszta energiáákra és nem a megújulókra kell alapozni. A lap beszámolkójában emlékztet, hogy a TET lehetőséget ad az egyes államoknak, hogy számításba vegyék az atomerőművi energiatermelést, de nem ad támogatást, a támogatott megújulókkal szembeni versenyképesség elvésztesé esetére számukra. Ez azzal fenyeget, hogy a nukleáris erőművek bezárása után, az energiatárolás marad az egyetlen back-up megoldás a időjárásfüggő megújulók mögött. A volt energiaügyi miniszter megjegyezte, nem látni azokat a tárolási megoédásokat, amelyek képesek kiegyenlíteni az időszakos megújulók termelését. Daniel Kammen, a Berkeley Egyetem professzora finoman elmaradottnak nevezte Chu gondolkodását, ugyanakkor megjegyezte, hogy épp az ő hivatali idejében kapott fejlődési lehetőséget a tárolás, amiért – mint fogalmazott – “valamennyien optimisták lehetünk”.

Kammenm professzor úgy vélte, az energiatárolás a nukleáris energiatermeléssel ellentétben versenyképes, és hasonló árcsökkenésre számít ezen a terüelten is, mint amit a napenergia termelésben láttunk az elmúlt években. A tárolás ahtékonyságát a decentralizált energiatermelés tovább n9veli majd a Berkeley Egyetem professzora szerint. Hozzátette, a napenergiatermelés drámai felfutása megmutatta, ghogy az energiatermelés diverzifikációja, a decentralizált etrmelés képes ugyanazokat a lehetőségeket biztosítani, amit korábban a központosított, alaperőművekre épülő rendszerek. Nem holnap – tette hozzá -, hanem már ma is. Kammen forradalmi átalakulásról beszélt, amely a közlekedést, vagyis az elektromos meghajtást is beleértve alapvetően átalakítja az energiarendszereket. A moduláris rekatorok nem állnak készen, a agományos nukleáris energiatermelkős egységek pedig túl drágák Kammen szerint, aki úgy véli, inkább az energiatárolás, semmint a nukéeáris energia forradalmáról kell beszélnünk. A moderátor gyors közvéleménykutatása szerint, a tároléás és megújuló párti résztvevőknek sikerült szerény többséget szerezniük a hallgatóság körében egy gyors, rögtönzött közvéleménykutatás szerint. A vita zárása előtt Chu hangsúlyozta, abszolút optimista a tiszta energiaforrások terjedését illetően, úgy véli 2100-ra teljes egészében ezekre épül majd az energiaszektor. Sok nagyszerű dolog fog 2100-ig történni – mondta az Egyesült Államok volt energiaügyi minisztere, aki arra száímt, hogy 2050 táján 50-60 százalékban megújulók biztosítják majd az energiaigényt. Azt nem kívánta megújósolni, mikor érheti ez el a 60, vagy 80 százalékot. Megjegyezte, ami az igazi nagy kérdés, mi lesz az utolsó 20 százalékkal.