close
Tilos lesz kivinni a nukleáris hulladékot az Unióból
Atom - Egyéb

Tilos lesz kivinni a nukleáris hulladékot az Unióból

Meg kell tiltani az EurĂłpai Parlament szerint a nukleĂĄris hulladĂŠk EurĂłpai UniĂłn kĂ­vĂźli orszĂĄgba tartĂł exportjĂĄt, kivĂŠve, ha az ĂşjrahasznosĂ­tĂĄs cĂŠljĂĄbĂłl tĂśrtĂŠnik, ĂŠs utĂĄna visszakerĂźl az uniĂłba.

A brĂźsszeli plenĂĄris ĂźlĂŠsen elfogadott ĂĄllĂĄsfoglalĂĄs tĂĄmogatja azt a javaslatot, hogy minden uniĂłs tagĂĄllam dolgozzon ki olyan szabĂĄlyokat ĂŠs programokat, amelyek biztosĂ­tanĂĄk, hogy a kiĂŠgett fűtőelemeket ĂŠs a radioaktĂ­v hulladĂŠkot biztonsĂĄgosan dolgozzĂĄk fel ĂŠs helyezzĂŠk el. A vitĂĄban a magyar kĂŠpviselők kĂśzĂźl Herczog Edit (MSZP) Ăşgy fogalmazott: a fukusimai nukleĂĄris baleset megrendĂ­tette ugyan az atomenergiĂĄba vetett korĂĄbbi bizalmat, az azzal kapcsolatos optimizmust, a nukleĂĄris hulladĂŠkok kezelĂŠsĂŠnek a kĂŠrdĂŠse azonban nem szenvedheti ennek kĂĄrĂĄt. Úgy vĂŠlte, hogy a most szĂłban forgĂł irĂĄnyelv “pontot tehet a vĂŠgleges atomhulladĂŠk-tĂĄrolĂłk kĂŠrdĂŠsĂŠre az elkĂśvetkező tĂ­z ĂŠvben”.

GyĂźrk AndrĂĄs, a Fidesz EP-delegĂĄciĂłvezetője Ăşgy fogalmazott, jĂł irĂĄnyba mutat az a kezdemĂŠnyezĂŠs, hogy a tagĂĄllamok kĂśtelező ĂŠrvĂŠnyű hulladĂŠkkezelĂŠsi programokat hozzanak lĂŠtre. Fontos alapelvnek nevezte, hogy a nukleĂĄris hulladĂŠkok kezelĂŠsĂŠre mĂĄr azok keletkezĂŠse sorĂĄn elkĂźlĂśnĂ­tsĂŠk a szĂźksĂŠges pĂŠnzĂźgyi forrĂĄst. KovĂĄcs BĂŠla (Jobbik) arrĂłl beszĂŠlt, hogy “mialatt az EurĂłpai UniĂł azon munkĂĄlkodik, hogyan lehetne az Ăşgynevezett kiĂŠgett fűtőelemeket tĂĄrolni, illetve eltemetni, addig az EgyesĂźlt Államokban ĂŠs OroszorszĂĄgban Ăşgy tekintenek ezekre, mint gazdasĂĄgos energiahordozĂłkra”. “Itt az Ăşjabb lehetősĂŠg, hogy a vilĂĄg kutatĂĄs-fejlesztĂŠsi ĂŠs gazdasĂĄgi ĂŠlvonalĂĄtĂłl leszakadjunk, hacsak nem lĂĄtunk azonnal hozzĂĄ az Ăşj technolĂłgia bevezetĂŠsĂŠhez ĂŠs alkalmazĂĄsĂĄhoz” – fogalmazott.

Â