close
A Tesláról szól megint a világ
Megújuló

A Tesláról szól megint a világ

Amióta csak Elon Musk egy tweet-ben jelezte, kész megoldani Ausztráli déli részén az áramellátás biztonságát, egy hatalmas akkumulátoros tárolórendszer telepítésével, a világsajtóban az elemzők azt találgatják, vajon a milliárdos csupán a szokásos részvényárfolyam-varázslást adta elő, vagy tényleg képes a megoldásra, illetve elegendő-e az ellátásbiztonsághoz, az általa javasolt tárolórendszer telepítlése. Akárhogyan is, Musk ismét a figyelem középpontjába került.

Mint beszámoltunk róla, Elon Musk Ausztrália leginkább megújuló függő déli részének a black-out elkerülésére, 100 nap alatt 25 millió dollárért egy akkumulátoros energiatárolót telepítését ajámlotta fel, azzal a kitétellel, hogyha sikertelen lesz a küldetés, akkor az államnak nem kell kifizetnie a tárolót.

A Tesla-vezér azután ajánlotta fel közreműködését, hogy Dél-Ausztráliát az áramszolgáltatás összeomlása fenyegeti. A kormány kész az együttműködésre mindazokkal, akik megoldást kínálnak a blackout elkerülésére – idézte az amerikai milliárdos felajánlásával kapcsolatban az ausztrál energia és környezetvédelmi minisztert a Reuters.  A hírügynökségek emlékeztettek, hogy a Tesla épp azokban a napokban mutatta be – a háztartási naperőhasznosítás szempontjából világelső – Ausztráliában a Powerwall 2-t, a Tesla intelligens tárolórendszerét, amikor Musk ajánlatot tett a válság kezelésére. Néhányan ezért egyszerűen egy remek marketingfogásnak tartják a milliárdos lépését. Egy elemző úgy fogalmazott, Musk azt tette, amit várunk túle, amit ilyenkor szokott, feldob valami nagy dolgot, majd rohan tovább, a következő lehetőségre, ahol a vállalat és a saját brandjét építheti. Ilyen lépések eredményeztek 600 százalékos részvényárfolyam emelkedést a Tesla papíroknál. Musk tweetje mindenesetre elérte a hatását.

Az elemzők a Bloombergnél vitatják, hogy a Musk által az ausztráloknak ajánlott kilowattóránkénti 255 dollár tartható-e, a BNEF szerint 422 dollárnál is több lehet a költsége a tervezett tárolórendszer telepítésének. Ráadásul a tervezett 100 megawattos rendszer nem is feltétlen garantálja az ellátásbiztonságot, legalább 600 megawattra volna szükség – jegyzi meg a Bloomberg, megjegyezve, már egy 100 megawattos lépés is természetesen enyhít a helyzeten és elsősegély gyanánt szolgálhat, de hosszú távon nem elegendő.

Akárhogyan is, az elmúlt napokban a közösségi médiában a világ töübb más pontjáról is jelezték Musk-nak, hogy számítanának a közreműködésére az energiaellátás biztonságának javításában. Ukrajnából számosan kérték a milliárdos segítéégt ehhez, és az új-zélandi Acuris Systemns alapítója is jelezte Muskk-nak, hogy szívesen látná, hogy megvitassák egy hasonló projekt lehetőségét.