close
Terjeszkedési tervek az OMV-nél
Egyéb - Olaj

Terjeszkedési tervek az OMV-nél

Tavaly az OMV Hungária Kft. 116,3 milliárd forintos nettó árbevételt produkált, ami 16,3 százalékos növekedést jelent a megelőző év adatához képest – áll a pénteki Magyar Nemzetben.Tavaly az OMV Hungária Kft. 116,3 milliárd forintos nettó árbevételt produkált, ami 16,3 százalékos növekedést jelent a megelőző év adatához képest – hangzott el a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján. Az olajcég 2001-ben 1,83 milliárd forint üzemi eredményt ért el, ami jelentősen meghaladja az eredetileg tervezett 1,5 milliárd forintot. A cég vezetőinek beszámolója szerint az értékesítés növelése mindkét üzletágban – töltőállomás-hálózat és nagykereskedelem – egyaránt sikeres volt.

Az értékesített ásványolajtermékek mennyisége a 2000-es 524 ezer tonnáról múlt évre 600 ezer tonnára nőtt. A töltőállomás-üzletág – hatékonyságának optimalizálása mellett – 10 százalék fölötti növekedést ért el. A versenytársak átlagánál jóval dinamikusabb bővülés következtében az OMV Hungária piaci részesedése hozzávetőlegesen egy százalékponttal, 10,5 százalékra emelkedett. A kúthálózat múlt év végén 114 tagból állt, szemben a 2000 decemberében működő 116-tal. A két bezárt töltőállomást gazdaságtalan működés miatt számolták fel. Az idén négy benzinkút üzembe helyezését tervezi a cég, de nagy hangsúlyt helyez a meglévők felújítására, bővítésére is. 2002-ben az OMV Hungária mindkét üzletágban az értékesített mennyiség további növekedésére számít.

Az OMV Hungária Kft. a bécsi OMV AG. százszázalékos leányvállalata. A céget 1990-ben alapították, alaptőkéje 2001-ben kilencmilliárd forint volt, és 86 munkatársat foglalkoztatott.

Az OMV konszern 1160 töltőállomással rendelkezik a régióban: ezen belül 626 kút az anyaországon, Ausztrián kívül működik. Az osztrák olajvállalat igen agresszív növekedési politikát folytat: a konszern igazgatótanácsa azt tervezi, hogy az OMV jelenlegi üzleti nagyságrendjét megkétszerezi.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.