close
Tengízben fejleszt a Chevron
Egyéb - Olaj

Tengízben fejleszt a Chevron

Az olaj- és gázkitermeléssel és olajfinomítással foglalkozó kaliforniai multinacionális cég, a Chevron 36,8 milliárd dolláros beruházásról kötött szerződést Kazahsztánnal a tengizi olajmezők fejlesztésére.

A megállapodás értelmében a közép-ázsiai országban már 1993 óta jelen lévő amerikai vállalat új olajkutató fúrások beindításával fejleszti majd az olaj kitermelését a tengizi mezőkön. (Tengizt a maga 26 milliárd hordónyira becsült készletével a világ egyik legnagyobb olajlelőhelyeként tartják számon.)

A beruházásról szóló megállapodás 2022-ig szól, a projektben részt vesz az ExxonMobil, a kazah KazMunaiGas (a kazah állami olajtársaság) és az orosz Lukoil is. Az olajkitermelést 2022-ig napi egymillió hordó olaj felhozatalára szeretnék bővíteni. A felek egyetértettek abban, hogy a beruházáshoz 32 százalékban helyi alvállalkozókat foglalkoztatnak, s ez azt jelenti, hogy a beruházásra szánt 36,8 milliárd dolláros összeg egyharmada a helyi vállalatokat erősíti majd.

Bár a Chevron visszautasította a feltételezést, elemzők szerint a megaberuházás összefüggésbe hozható azzal, hogy a Chevron tengizi szerződése 2033-ban lejár, és az óriásvállalat így is szeretné bebiztosítani, hogy a szerződést a kazah kormány megújítsa. “A szerződés meghosszabbításáról folyó megbeszélésekre a megfelelő időben kerül majd sor” – közölte a Chevron.

A kaliforniai székhelyű Chevronnak 50 százalékos részesedése van a Tengizt működtető konzorciumban és ez tavaly 1,9 milliárdos nettó jövedelmet hozott az amerikai vállalatnak.