close
Távfűtés megújulókkal és kapcsolt termelés – ezeket favorizálná az Európai Bizottság...
Egyéb - Hír - Világ - Hír

Távfűtés megújulókkal és kapcsolt termelés – ezeket favorizálná az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság egy olyan strartéghia előkészítésén dolgozik, amely csökentené az irodák és otthonok főtésének és hűtésének energiaveszteségét, és a szolgálktatókkal igyekszik megegyezésre jutni, akik egyelőre attól tartanak, hogy az új politika, az értékesített energia mennyiségének csökkenését jelenti majd. 

A terv, hogy 2016 elején ajánlást fogalmaznak majd meg, a fűtésre és hűtésre vonatkozóan, tekintettel az EU energiapiaci szabályozásának megújítására és esetlegesen egy új direktíva megfogalmaztásának lehetőségére. A Reuters birtokába jutott tervezet a fűtésre és hűtésre vonatkozó új ajánlásokban a megújuló forrásokra és a távfűtésre fókuszál. A javaslatok szerint a megújuló forrásokat adókedvezménnyel kell nagyobb szerephez juttatni a távhőszolgáltatásban, valamint a közbeszerzéseken és a közösségi fejlesztéseken belül is törekedni kell a zöldenergiák használatára.

Bizonyosak vagyunk benne, hogy sokkal jobban is lehet ezt csinálni, minthogy a felhasznált energia negyven százalékát hűtésre és fűtésre fordítjuk – jelezte Maros Sefcsovics, az EU energiaügyi biztosa. A bizottság szakértőinek álláspontja szerint, a jelenleginél nagfyobb mértékben megújuló forrásokra alapozott hőenergia szolgáltatás, az épületszigetelés, valamint általában a közösségi fűtés, hűtés a jelenlegi földgáz és villamos-energiaszolgáltatás modelljének átalakulását fogja majd eredméynezni. Emlékeztetnek, hogy a megújuló források ma 26 százalékos részesedést képviselnek az EU áramellátásában, a hűtés-fűtésben viszont csak 16 százalékot.

A bizottsági szakértők becsklése szerint az európai fűtési piac nagyobb részét olyan térségek teszik ki, amelyek alkalmasak a távhőszolgáltatási rendszerek kialakítására, ezek pedig lényegesen hatékonyabbak, mint bármely más alternatív megoldás. A távhoszolgáltatás és a megújuló források használatának fontossága mellett az előterjesztés a kogenerációs energiatermelés fontosságára is felhívja majd a figyelmet a Reuters értesülése szerint.