close
Tartósan alacsony marad az olajár
Egyéb - Olaj

Tartósan alacsony marad az olajár

Az olajvilágpiac tavaly megbillent egyensúlya egyelrőe nem áll helyre a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) előrejelzése szerint. Az egyik legfőbb ok a Financia Times cikke szerint, hogy változatlanul magas kitermelési szint mellett, a kereslet csak szerény mértékben növekszik. Így 2016-ban is a jelenlegihez hasonló kondíciókkal számolnak a párizsi székhelyű szervezetnél.

Az IEA szakértő emlékeztetnek, hogy az amerikai palaolaj termelés “fékezhetetlen” növekedése tovább erősíti az olajvilágpiac túlkínálatát. A szervezet szakértői arra számítanak, hogy az OPEC-en kívüli termelők kibocsátása folyamatosan növekszik a következő hónapokban. A nyersolajárak a napokban újabb mélypontot értek el az Atlani ocean mindkét partján, összefüggésben a Görög adósságválsággal és a kínai tőzsdei buborékkal összefüggésben.

Az IEA előrejelzéssel összefüggésben ismét fellángolt a vita, hogy az olajárak csökkenése, vagy a jelenlegi szionten törtéő stabilizálódása vajon hogyan hat majd a megújuló források fejlesztésére, illetve az ezekhez kapcsolódó technológiai fejlesztésekre. Egyes szakértők szerint az alacsony olajárak kitolhatják a fosszilis energiahordozók korának végét, és nyilvánvalóan fékezni fogják a zöldforrások arányának növekedését. Mások viszont azon a véleméynen vannak, hogy a megújulók lendületét nem lehet érdemben visszafogni. Példaként sokszor emlegetik a Szaúdi napenergia terveket.

Amint beszámoltunk róla, a világ vezető olajhatalma jelentős forrásokat kíván a napenergitermelés fejlesztésére fordítani, hogy belátható időn belül jelentős villamosenergia exportőr lehessen legalább az arab térségben. Ugyanakkor a vezető nyugat-európai energicégek is változatlan lendülettel fejlesztik zöldenergia portfolójukat, és folytatódnak az energiatárolással kapcsolatos kutatás-fejlesztési projektek is. Egyelőre tehát úgy tűnik, az olajárak tavaly kezdődött mélyrepülése nem hozott trendfordulót az energiapiacon.