close
Társadalmi vita a nemzeti megújuló cselekvési tervről
Blog - Egyéb - Megújuló

Társadalmi vita a nemzeti megújuló cselekvési tervről

A Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium szombaton megkezdte MagyarorszĂĄg MegĂşjulĂł Energia HasznosĂ­tĂĄsi CselekvĂŠsi TervĂŠnek tĂĄrsadalmi egyeztetĂŠsĂŠt – kĂśzĂślte a minisztĂŠrium. Az ĂŠszrevĂŠteleket csĂźtĂśrtĂśk dĂŠlig fogadjĂĄk a tĂĄrca szakĂŠrtői a minisztĂŠrium kĂźlĂśn e-mail cĂ­mĂŠn. A cselekvĂŠsi terv bemutatja ĂŠs kijelĂśli mindazokat a tĂĄmogatĂĄsi programokat, pĂŠnzĂźgyi ĂśsztĂśnzőket, amelyek a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok felhasznĂĄlĂĄsĂĄt előmozdĂ­tĂł beruhĂĄzĂĄsok megvalĂłsulĂĄsĂĄt elősegĂ­thetik.

A megújuló cselekvési terv legfontosabb feladata azoknak az alapelveknek, cselekvési irányoknak és intézkedéseknek a kijelölése, amelyekkel elérhető az Európai Unió által Magyarország számára 2020-ra előírt célérték, amely a megújuló energiaforrások 13 százalékos arányát tűzi ki a felhasználásban. A  cselekvési tervben azonban a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolja fel, amelyek az Unió által megjelölt célértéknél ambiciózusabb 14,65 százalékos megújuló részarány elérését is lehetővé teszik. A vállalásokat tekintetve ezzel a célértékkel Magyarország az utolsó helyek egyikéről a középmezőny alsó részébe lép elő a tagállamok sorában.

A cselekvési tervben megfogalmazott intézkedések az energia- és klímapolitikai célok megvalósításának előmozdítása mellett a magyar gazdaság fejlődését, új munkahelyek létrehozását, a vidék fenntartható fejlesztését is szolgálják, hiszen a megújuló energiaforrások alkalmazása, elterjedése a zöldgazdaság fejlesztésén keresztül a magyar gazdaság egyik kitörési pontját jelentheti.

A cselekvési terv bemutatja és kijelöli mindazokat a támogatási programokat, pénzügyi ösztönzőket, amelyek a megújuló energiaforrások felhasználását előmozdító beruházások megvalósulását elősegíthetik. Felvázolja azokat a szabályozási ösztönzőket és adminisztratív eszközöket, amelyekkel előremozdítható az alternatív energiaforrások felhasználásának terjedése, és meghatározza azokat az egyéb intézkedéseket (oktatás, szemléletformálás), amelyek az ambiciózus célérték eléréséhez szükséges társadalmi feltételek alakítását szolgálják.

Magyarország Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervének munkaváltozatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több fázisban egyeztette különféle szakmai és civil szervezetekkel, az iparági képviselőkkel és a zöld szervezetekkel. A szakmai egyeztetések mellett a tervezettel kapcsolatosan a tárca szakemberei várják az érintett vállalkozások, önkormányzatok, a társadalmi szervezetek és az állampolgárok észrevételeit, javaslatait is.

A véleményezők az elkészült anyaggal kapcsolatos észrevételeit az ncstkonzultacio@nfm.gov.hu e-mail címre küldhetik el 2010. december 16-án 12.00 óráig. A dokumentum a minisztérium honlapján az alábbi linken keresztül érhető el: http://nfm.gov.hu/ugyfelszolgalat/e_inform/eloterj/energetika/NCST.html


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.