close
Tarolhat az orosz gyorsreaktor
Atom - Egyéb

Tarolhat az orosz gyorsreaktor

A Roszatom SVRB-100 nevű gyorsneutronos reaktora megoldhatja az atomizált világ egyik legégetőbb problémáját – a berendezés nukleáris fűtőanyagot használ fel üzemanyagként. Viszonylag gyorsan elterjedhet a fejlesztés, Nagy-Britannia már két reaktor építését tervezi.

Az orosz Roszatom egy olyan gyorsneutronos reaktort építene, amely reményei szerint egy újfajta tiszta és gazdaságos energiaforrás lehetne. Oroszország az új technológiát világszerte szeretné bevezetni, tervei szerint megnyerné a 10-15 legnagyobb, egyenként 150 milliárd fontos beruházásokat a közeljövőben. A prágai Atomex fórumon a cég 13 cseh vállalattal szerződött arra, hogy orosz területen segítsenek be gyorsneutronos atomreaktorok építésébe. A projekt neve SVBR-100.

Az új technológia fő előnye a korábbiakhoz képest, hogy a hagyományos atomreaktorok működésénél keletkező radioaktív fűtőanyag-hulladékot fel tudja használni az energiatermelésben. Ettől függetlenül ezek is termelnek hulladékot, de lényegesen kevesebbet. Egy alfajuk, a gyors-nemesítő (fast-breeder) reaktorok pedig plusz plutóniumot is képesek termelni, amit új fűtőanyag vagy atomfegyver előállításához lehet felhasználni, írja a Roszatom közleménye. A gyorsneutronos atomreaktorok fontosak ahhoz, hogy lezárják a nukleáris fűtőanyag ciklusát. Az atomerőműveket üzemeltető országok egyik legnagyobb problémája az elhasznált, radioaktív fűtőanyag tárolása, mely igen költséges és körültekintő eljárást igényel. A gyorsneutronos reaktorok éppen ebből a veszélyes hulladékból termelnek energiát.

Nagy-Britannia már tervezi is, hogy két gyorsneutronos reaktort épít, hiszen ez segítene megoldani az idők során felgyülemlett 120 tonnányi plutónium-hulladék problémáját. A megvalósíthatósági tanulmányok éppen elbírálás alatt állnak, ha a tervek szerint halad a projekt, 2030-ra a világ legnagyobb civil atomszeméthalma megszűnhet úgy, hogy még villamosáramot is nyer rajta az ország.

Az eddig megépített gyorsneutronos erőművek mindegyike kísérleti, Oroszországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban folytatnak ilyen jellegű kutatásokat. Az SVBR-100-at a Roszatom tervei szerint még 2014-ig fejlesztgetné, 2017-től pedig el lehetne kezdeni az építésüket szélesebb körben.