close
Tagadnak a kaliforniai áramszolgáltatók
Áram - Egyéb

Tagadnak a kaliforniai áramszolgáltatók

A megkérdezett hét kaliforniai áramszolgáltató tagadta, hogy manipulálta volna a helyi áram nagykereskedelmet, s ezzel hozzájárult volna a kaliforniai áraválság kialakulásához – jelenti a Bloomberg.A Duke Energy Corp., a Reliant Energy Inc. és öt másik szolgáltató nem ismerte be, hogy manupulálta volna a kaliforniai áramárakat. A bírósági kikérdezésre hét céget hívtak be, köztük a AES Corp-t, a Dynegy Inc-t, a Williams Cos-t, a NRG Energy Inc-t és a Mirant Corp-ot – jelentette be Joe Dunn szenátor, a vizsgálóbizottság elnöke. A munkacsoport arra kíván fényt deríteni, hogy egyeztették-e nagykereskedelmi áraikat a fenti társaságok.

A feltételezések – és részelges bizonyítékok alapján – a cégek az árak inflálásából (százszorosára növeléséből) tettek szerint extra nyereségre, ezzel együtt akciójuk komoly ellátási zavarhoz is vezetett. Az állam két legnagyobb közműcége az ügyeskedés nyomán tönkre ment és napokig milliók maradtak áram nélkül.

A taktikákra nemrég az Enrontól kikerült dokumentumok nyomán derült fény, amelyekből kiviláglik, hogy a mára csődbe jutott társaság milyen eszközökkel növelte nyereségét Kaliforniában és más, nyugati államokban.

A hét fentin túl összesen mintegy 150 vállalatot kérdezett ki tegnap a fenti ügyben a szövetségi energiaszabályozási bizottság.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.