close
Szubvenciót kérnek atomerőműveikre EU-tagállamok
Atom - Egyéb

Szubvenciót kérnek atomerőműveikre EU-tagállamok

Több uniós ország, köztük Nagy-Britannia és Franciaország is jelezte, hogy Brüsszelnek nem csak a megújuló energiaforrások kiépítését kellene támogatnia, hanem az új nukleáris beruházásokat és fejlesztéseket is.

Sajtóértesülések szerint több EU-tagállam is jelezte, hogy szubvenciókat kérnek új atomenergetikai fejlesztéseikre. A Süddeutsche Zeitung szerint Csefország, Lengyelország Franciaország és Nagy-Britannia közösen állna ki véleménye mellett, miszerint Brüsszelnek nem csak a megújuló energiaforrások kiépítését kellene támogatnia. A téma várhatóan az uniós országok energetikai- és ipari minisztereinek jövő heti tanácskozásán kerül majd szóba, információk szerint a kezdemáényező országok a napenergioa és szélenergia kiépítésének támogatásával egyenlő mértékű szubvenciót kérnek az Európai Bizottságtól.

A német napilap értesülései szerint as támogatás nemcsak új atomerőművek építésére, hanem a nukleáris létesítményekből származó elektromos energia értékesítésére is bonatkozna. Az újság értesülései szerint brüsszel nem zárkózik el kategorikusan a kezdeményezéstől, a lapnak nyilatkozó Günter Oettinger energetikai biztos szerint a Bizottság minden lehetőségre és javaslatra “nyitott”.

Amennyiben a támogatás életbe lép, az Magyarország számára is jelentős előnyökkel járhat, a Paksi Atomerőmű nemrégiben elhatározott bővítése miatt.