close
Szövetség az okosabb otthonokért
Áram - Egyéb - Gáz - Hír - Világ - Hír - Megújuló

Szövetség az okosabb otthonokért

A mozaiq operations GmbH nevű nemzetközi közös vállalat nyílt protokollú okos otthon-szoftvert fejleszt minden háztartási gép, eszköz és szolgáltatás vezérlésére, hogy egyszerűsítse a lakók életét.

Az ABB, a Robert Bosch és a Cisco System Inc. mozaiq operations GmbH névvel nemzetközi közös vállalatot hoz létre okos otthonhoz („smart home”) szükséges nyílt forráskódú szoftverplatform fejlesztésére és üzemeltetésére. A platform egyesíti majd a lakásautomatizálás terén ma használatos különálló alkalmazásokat, illetve kölcsönös kompatibilitást kínál az alkalmazott eszközök között.

A platform, amelyet a mozaiq operations GmbH fog kifejleszteni, a Tárgyak, Szolgáltatások és Emberek Internetét (Internet of Things, Services and People) bevezeti a felhasználók otthonába, melynek köszönhetően a készülékek széles köre könnyedén és biztonságosan kommunikálhat egymással.

A fogyasztók készülékeiket és az eszközeiket – függetlenül attól, hogy azok milyen gyártmányúak – zökkenőmentesen és intuitívan tudják majd saját igényeikhez igazítani, és ez minden eddiginél magasabb szintű kényelmi funkciót, irányítási lehetőséget és energiahatékonyságot biztosíthat számukra. Csak egy példa: egy szokatlanul forró napon az okostelefonon egy kattintással, vagy egy előre beállított utasítással leeresztheti otthon a rolót. Megteheti majd, hogy kikapcsolja a szárítógép időzítőkapcsolóját, vagy úgy szabályozza az otthoni monitorokat, hogy azok automatikusan kikapcsoljanak, így késztetve a gyerekeket arra, hogy menjenek ki a szabadba játszani.

„A három cég közös törekvése, hogy az okos otthonokhoz nyílt forráskódú szoftverplatformot fejlesszen, jól illeszkedik az ABB azon stratégiájához, hogy a fogyasztók és a vállalatok számára egyre bővülő lehetőségeket nyújtson a Tárgyak, Szolgáltatások és Emberek Internete segítségével” – mondta Tarak Mehta, az ABB kisfeszütségű termékek divíziójának a vezetője.

“Az ABB megoldások széles körét kínálja lakóházakhoz és kereskedelmi épületekhez, és feladatának tekinti, hogy ezen az izgalmas területen ösztönözze az innovációt. Az együttműködések, köztük a mozaiq is, lehetővé teszik, hogy az emberek gyorsabban hozzáférhessenek a lehető legjobb technológiához.”

A mozaiq szoftverplatform egyszerű, de biztonságos adatcserét tesz majd lehetővé különböző típusú eszközök és felhasználóik között, s ezáltal új szolgáltatások széles skáláját teszi elérhetővé. Az üzleti ökoszisztéma megteremtésével az ABB, a Bosch és a Cisco a szoftverplatform fejlesztése során a kooperáció elősegítésére, és az érdekelt felek különféle igényeinek és szempontjainak figyelembe vételére törekszik.

A mozaiq ideiglenes vezetője a Cisco Internet Business Solutions Grouptól Dirk Schlesinger lesz. Schlesinger a németországi Frankfurtból igazgatja majd a vegyes vállalatot. Megbízatása az állandó vezető kinevezéséig szól.

Egy innovatív weboldal indult, hogy bővebb tájékoztatást adjon a nyílt forráskódú szoftverplatformról és üzleti felületet kínáljon a vegyesvállalat leendő ügyfelei számára.