close
Szlovákiában nincs gond a Slovnaft Mol-tulajdonlásával
Egyéb - Olaj

Szlovákiában nincs gond a Slovnaft Mol-tulajdonlásával

Elfogultsåg nincs, csak bírsågok 

MikĂśzben a rĂŠgiĂł ĂĄllamaiban az utĂłbbi időben lĂĄthatĂłan felerősĂśdĂśtt az igĂŠny a nemzeti olajvĂĄllalatok irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄnak hazai kĂŠzben tartĂĄsĂĄra, a MagyarorszĂĄggal meglehetősen rapszodikus viszonyt ĂĄpolĂł SzlovĂĄkiĂĄban a tapasztalatok szerint jĂłl megfĂŠr egyĂźtt a Slovnaftot felvĂĄsĂĄrlĂł Mol ĂŠs a mindenkori kormĂĄny – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az Ăźzlet csak a SzlovĂĄk Nemzeti PĂĄrt, kĂźlĂśnĂśsen JĂĄn Slota szemĂŠben volt vĂśrĂśs posztĂł. A magyarellenes megnyilvĂĄnulĂĄsairĂłl elhĂ­resĂźlt pĂĄrtelnĂśk időről időre elĂ­tĂŠlően nyilatkozik MikulĂĄs DzurindĂĄrĂłl ĂŠs kormĂĄnyĂĄrĂłl, hogy a magyarok kezĂŠre jĂĄtszotta az orszĂĄg egyik legfontosabb stratĂŠgiai nagyvĂĄllalatĂĄt. KĂŠt ĂŠve, a meglĂłdult ĂźzemanyagĂĄrak miatt Robert Fico kormĂĄnyfő igyekezett meglehetősen demagĂłg szĂłlamokkal rĂĄkĂŠnyszerĂ­teni a Slovnaft vezetĂŠsĂŠt ĂĄrcsĂśkkentĂŠsre. Akkor nem feledkezett el hozzĂĄtenni azt sem, hogy a szlovĂĄk tĂĄrsasĂĄg nyeresĂŠge MagyarorszĂĄgra vĂĄndorol.

A NĂŠpszabadsĂĄgnak nyilatkozva VilĂĄgi OszkĂĄr, a Slovnaft vezĂŠrigazgatĂłja kifejtette, hogy az eltelt ĂŠvtizedben sosem szembesĂźltek elfogultsĂĄggal, illetve visszaĂĄllamosĂ­tĂĄsi szĂĄndĂŠkkal. CĂĄfolta azokat a hĂ­resztelĂŠseket is, amelyek szerint az osztrĂĄk OMV rĂŠvĂŠn elsősorban az orosz Lukoil fente vagy mĂŠg mindig feni a fogĂĄt a Slovnaftra. (Anno az olajcĂŠgre a Mol mellett az OMV is aspirĂĄlt.) Az is igaz ugyanakkor, hogy ha a Slovnaft nem lenne tagja a Mol-csoportnak, egyedĂźl aligha ĂŠlte volna tĂşl a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄgot.

A gazdasĂĄgi ĂŠs politikai elemzőknek azonban az is feltűnt, hogy a pozsonyi versenyhivatal, illetve a pĂŠnzĂźgyminisztĂŠrium tĂśbbszĂśr is pĂŠnzbĂ­rsĂĄgot rĂłtt ki a cĂŠgre. Öt ĂŠvvel ezelőtt erőfĂślĂŠnnyel valĂł visszaĂŠlĂŠssel, tovĂĄbbĂĄ azĂŠrt hoztĂĄk hĂ­rbe a Slovnaftot, mert a nagybani vĂĄsĂĄrlĂłknak szerintĂźk kĂźlĂśnbĂśző ĂĄrakat szabott meg. 2005 Ăłta egyik Ăźgy sincs lezĂĄrva, jogerős dĂśntĂŠs idĂŠn vĂĄrhatĂł. Évekig hĂşzĂłdott az a per is, amelyet ugyancsak a GazdasĂĄgi Versenyhivatal egyik dĂśntĂŠse indĂ­tott el. ÁllĂ­tĂĄsuk szerint a Slovnaft a kiadĂĄsai kĂśzĂśtt 2005-ben indokolatlan tĂŠteleket szĂĄmolt el. A cĂŠg ezĂşttal is fellebbezett, vĂŠgĂźl a legfelsőbb bĂ­rĂłsĂĄg az eredetileg kiszabott 43,1 milliĂł eurĂłs bĂ­rsĂĄgot 27,8 milliĂłra mĂŠrsĂŠkelte.

A Mol-gyanúsítås horvåt håttere 

A magyar kormĂĄnyzatnak is dolgozĂł gazdasĂĄgi ĂŠs biztonsĂĄgpolitikai elemzők szerint az INA-Ăźgylet kapcsĂĄn az ĂĄllĂ­tĂłlagos tĂ­zmilliĂł eurĂł ĂĄtadĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł gyanĂşsĂ­tĂĄs kulcsfigurĂĄja Robert Jezic lehet – tudta meg a NĂŠpszabadsĂĄg. Az AusztriĂĄban előzetes letartĂłztatĂĄsban Ăźlő Ivo Sanader barĂĄtjĂĄnak svĂĄjci cĂŠgĂŠn keresztĂźl jutott el a kenőpĂŠnz az egykori horvĂĄt kormĂĄnyfőhĂśz. A horvĂĄt lapok szerint Jezic az a tanĂş, aki HernĂĄdi ellen vallott. Magyar elemzők szerint ez csak akkor kĂŠpzelhető el, ha Jezic vĂĄdalkut kĂśtĂśtt a hatĂłsĂĄgokkal. Jezic az orszĂĄg egyik leggazdagabb ĂŠs legbefolyĂĄsosabb embere. A jelenlegi ĂĄllamelnĂśk Ivo Jospovic kampĂĄnyĂĄnak egyik legnagyobb tĂĄmogatĂłja is volt. Jezic az egyetlen horvĂĄt petrolkĂŠmiai gyĂĄr, a Dioki elnĂśke, tulajdonosa, amely az INA-tĂłl vĂĄsĂĄrolja a gĂĄzt. HorvĂĄtorszĂĄgban tavalyig az ĂĄllam erőteljesen dotĂĄlta a gĂĄz ĂĄrĂĄt, azĂłta piaci ĂĄron lehet hozzĂĄjutni. A gĂĄz Ăşj piaci ĂĄrĂĄt a Dioki nem fogadta el, folyamatosan tartozĂĄst halmoz fel az INA felĂŠ, ami mostanra elĂŠrte az 50 milliĂł kunĂĄt, csaknem kĂŠtmilliĂĄrd forintot. A cĂŠg folyamatos vitĂĄban ĂĄll az INA-val. Jezic az elmĂşlt ĂŠvben szĂĄmos botrĂĄnyos politikai ĂŠs Ăźzleti Ăźgyletben is ĂŠrintett volt. 2010 decemberĂŠben előzetesbe kerĂźlt a Sanaderrel kapcsolatos kĂŠtes Ăźgyletei miatt, nemrĂŠgiben azonban szabadon engedtĂŠk.