close
Szlovákiában januártól 6-8 százalékkal emelkedhet a hőenergia ára
Egyéb - Távhő

Szlovákiában januártól 6-8 százalékkal emelkedhet a hőenergia ára

A szlovákiai háztartások többsége számára jövőre várhatóan átlagosan 6-8 százalékkal drágulhat a távfűtés – közölte Miroslav Obsivany, a Szlovákiai Hőszolgáltatók Szövetségének elnöke pozsonyi sajtóértekezletén. Jozef Holjencík, az Árszabályozási Hivatal elnöke ugyanakkor néhány hete
még azt ígérte, hogy a szlovákiai háztartásoknak jövőre nem kellene
tartaniuk az energiaárak jelentősebb emelkedésétől.

Obsivany szerint az áremelkedés elsősorban a hőszolgáltatók által vásárolt gáz
ĂĄrĂĄnak a 10 szĂĄzalĂŠkos drĂĄgulĂĄsĂĄval magyarĂĄzhatĂł. Ez utĂłbbi a tĂĄvfĹątĂŠs
díjának a 70 százalékát teszi ki, miközben a hőszolgáltatók költségeit a
megemelt ĂĄfakulcs is nĂśveli.

Szlovákiában a hőszolgáltatók 80 százaléka gázbázison termeli a hőt, az áremelést azonban valószínűleg nem kerülik el azok sem, akiknek a szolgáltatója szénnel fűt, hiszen ez utóbbinak is nőtt a világpiaci ára. Az áremelés Obsivany szerint csak a biomasszát használó hőszolgáltatók ügyfeleit kerüli el, ezek azonban a szlovákiai hőszolgáltatók alig 2 százalékát teszik ki.

A háztartások idén nem számíthatnak a távfűtési díjak visszatérítésére sem – állítja Obsivaný. „Az október ugyan 20%-kal hidegebb, mint az előző években, ám a korábbi hónapok standardnak nevezhetők, és ha az előttünk álló két hónap is ilyen lesz, a korábban várt fogyasztástól nem térünk el jelentősebb mértékben” – állította Obsivaný.

A szlovákiai hőszolgáltatók arra számítanak, jövőre a lakosság fokozott takarékoskodása miatt az idei évhez képest 4-5%-kal csökken a hőfogyasztás.