close
Szlovákiában 4,47 százalékkal drágul jövőre a gáz
Egyéb - Gáz

Szlovákiában 4,47 százalékkal drágul jövőre a gáz

SzlovĂĄkiĂĄban jĂśvőre 4,47 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik a hĂĄztartĂĄsi gĂĄz ĂĄra – kĂśzĂślte az energetikai szabĂĄlyozĂł hivatal pĂŠnteken. A SzlovĂĄk GĂĄzipari SzĂśvetsĂŠg, amely jelenleg egyedĂźlikĂŠnt szĂĄllĂ­t fĂśldgĂĄzt a hĂĄztartĂĄsoknak a lakossĂĄgi gĂĄzĂĄr 13, 4 szĂĄzalĂŠkos emelĂŠsĂŠt kĂŠrte. A szabĂĄlyozĂł hivatal ezt tĂşl soknak talĂĄlta, ĂŠs sajĂĄt elemzĂŠsei alapjĂĄn hatĂĄrozta meg az ĂĄremelkedĂŠst.

A hőenergia előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra szolgĂĄlĂł fĂśldgĂĄz ĂĄra pedig 6,12 szĂĄzalĂŠkkal emelkedik. Jozef HoljencĂ­k, az energetikai szabĂĄlyozĂł hivatal elnĂśke sajtóÊrtekezletĂŠn Pozsonyban azt mondta, hogy az ĂĄrak emelĂŠsĂŠre elsősorban az eurĂł amerikai dollĂĄrral szembeni gyengĂźlĂŠse kĂśvetkeztĂŠben van szĂźksĂŠg. A hőszolgĂĄltatĂĄs terĂŠn ez az Ăźgyfelek szĂĄmĂĄra mintegy nĂŠgyszĂĄzalĂŠkos ĂĄremelkedĂŠst von maga utĂĄn – vĂŠlte az igazgatĂł.

“Az eurĂł jelenleg 12,28 szĂĄzalĂŠkkal gyengĂŠbb, mint azzal a prognĂłzisaink szĂĄmoltak. Az eurĂł ilyen mĂŠrtĂŠkű gyengĂźlĂŠse nagyobb mĂŠrtĂŠkű ĂĄremelkedĂŠst kĂśvetelne, de a szabĂĄlyozĂł hivatal bizonyos tartalĂŠkokat talĂĄlt a SzlovĂĄk GĂĄzipari VĂĄllalat (SPP) kĂśltsĂŠgeiben, ezĂŠrt a negatĂ­v hatĂĄs vĂŠgĂźl is alacsonyabb lehet” – mondta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak HoljencĂ­k.

A szlovĂĄk ipari minisztĂŠrium hivatalos kĂśzlĂŠse szerint a jĂśvő ĂŠvben SzlovĂĄkia Ăśsszesen mintegy 6,3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi gĂĄz fog fogyasztani.

A hĂĄztartĂĄsi fĂśldgĂĄz ĂĄra SzlovĂĄkiĂĄban legutĂłbb egy ĂŠve, az idei ĂŠv elejĂŠn vĂĄltozott. Akkor ĂĄtlagban 5,13 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkentek az ĂĄrak. HoljencĂ­k azt ĂĄllĂ­totta, hogy a januĂĄri ĂĄrak mĂŠg mindig alacsonyabbak lesznek, mint a 2009-es gĂĄzĂĄrak.