close
Szigorúbb lesz a japán nukleáris szabályozás
Atom - Egyéb

Szigorúbb lesz a japán nukleáris szabályozás

A súlyos atombalesetek megakadályozására vonatkozó biztonsági szabályzatot hagyott jóvá szerdán a japán atomenergetikai hatóság, az eddigieknél szigorúbb előírások júliustól fognak életbe lépni.

Az új szabályok nagyrészt a földrengések és cunamik okozta atomerőmű-balesetek megakadályozására irányulnak, az előírásoknak való megfelelés pedig előfeltétele annak, hogy a szigetország jelenleg leállított reaktorai működési engedélyt kapjanak – jelentette az NHK japán televízió.

Az atomerőművek üzemeltetőinek egyebek között földrengésbiztos tartalék-irányítótermeket kell építeniük, és legalább egy hétre elegendő felszerelést és élelmet kell tárolniuk a létesítményekben, hogy a munka egy súlyos természeti csapás esetén se álljon le. A tengerparti erőművek közelében cunami ellen védő gátakat és hullámtörőket kell felhúzni, magukat a reaktorépületeket pedig teljesen vízálló szigeteléssel kell ellátni az új szabályok értelmében.

Emellett a 2011-ben a csernobili óta a legsúlyosabb atomkatasztrófát elszenvedett Fukusima-1 atomerőműhöz hasonló rendszerű, forralóvizes reaktorokban olyan szűrőventilátorok felszerelését írta elő a hatóság, amelyek csökkentik a nyomást a reaktortartályban, valamint megakadályozzák a radioaktív anyagok kijutását egy baleset esetén. Az előírások szerint nem épülhet reaktor olyan geológiai törésvonalra, amely az elmúlt 400 ezer év során megmozdult. Ugyanakkor a korábbi tervekkel ellentétben azok a 40 évnél idősebb reaktorok tovább üzemelhetek, amelyek eleget tesznek a fenti követelményeknek.

A hatóság hat hónapon keresztül dolgozott a szakértők bevonásával elkészített előírásokon. A szerdai jóváhagyást követően a szabályzatot társadalmi vitára bocsájtják majd, a japán állampolgárok 30 napig mondhatnak véleményt az előírásokról. Az új szabályok július közepén lépnek majd életbe, a japán atomerőművek üzemeltetői akkortól folyamodhatnak működési engedélyért, amennyiben eleget tettek a követelményeknek.

Jelenleg a fukusimai baleset kiváltotta biztonsági félelmek miatt a szigetország 50 működőképes reaktorából csak kettő üzemel. A létesítményeket folyamatosan vizsgáló hatóság korábbi közlése szerint egyelőre egyetlen atomerőmű sem felel meg az új előírásoknak Japánban