close
Szigorítanák a konfliktusásványok ellenőrzését
Friss

Szigorítanák a konfliktusásványok ellenőrzését

Szigorítaná az úgynevezett “konfliktus ásványok” behozatalának ellenőrzését az Európai Parlament (EP), a testület csütörtöki plenáris ülésén megszavazott rendelettervezet értelmében az importőröknek bizonyítaniuk kellene, hogy nem tapad vér a konfliktuszónákban gyakran illegálisan bányászott kincsekhez.

Az uniós parlament strasbourgi ülésén 558 igen szavazattal, 17 ellenében, 45 tartózkodás mellett elfogadott tervezet kötelezné az arannyal, volfrámmal, tantállal és ónnal foglalkozó vállalatokat, hogy “kellő gondossággal” ellenőrizzék beszállítói láncukat, a gyártóknak pedig jelenteniük kellene, hogyan monitorozzák forrásaikat.
A termékeikben a felsorolt ásványokat felhasználó, 500 főnél többet foglalkoztató gyártókat arra kötelezné az Európai Unió, hogy készítsenek rendszeres jelentést a beszállítóikról, és csatlakozzanak egy közösségi nyilvántartáshoz.
Az újrahasznosított anyagokat vagy csak kis mennyiségeket importáló cégek, így az ékszerészek, fogorvosok, mentesülnek a követelmények alól a szabály értelmében.
Az Európai Bizottságnak rendszeresen vizsgálnia kell a rendelet hatékonyságát, Brüsszel további szabályokat javasolhat, ha a mostaniak elégtelennek bizonyulnak.
Az ellenőrzéseket 2021 januárjától kell végezni, az importőröknek és a megfelelő tagállami hatóságoknak addig van idejük felkészülni.
“Bezárult az ördögi kör. Az új rendelet révén javíthatunk a háború sújtotta emberek helyzetén. A rendszer azonban csak akkor fog működni, ha rugalmas marad, a szereplők pedig felelősen viselkednek és hajlandók tanulni” – hangsúlyozta Iuliu Winkler néppárti jelentéstevő.
Szanyi Tibor szociáldemokrata EP-képviselő szerint “ideje, hogy megszakítsuk a veszélyes kapcsolatot a háborús konfliktusos területekről származó ásványok és fémek kitermelése, feldolgozása, exportja és a szélsőséges, terrorista szervezetek finanszírozása között”. “Ezért fontos, hogy a pusztán önkéntes ellenőrzést és számos más hiányosságot tartalmazó tervezethez képest most sikerült a jelenlegi szigorú, kötelező jellegű szabályozást elfogadnunk” – jelentette ki.
Jávor Benedek zöldpárti képviselő úgy vélekedett, hogy bár a parlamenti javaslat a bizottság által preferált önkéntes intézkedések helyett kötelező szabályokat ír elő a konfliktus ásványok importjára, “sajnos még nincs minden kiskapu bezárva”. “Tovább dolgozunk, hogy az uniós kereskedelem semmilyen módon ne adjon táptalajt a világ más tájain fegyveres konfliktusnak” – fogalmazott.
Az uniós szabályozást a 2010-ben elfogadott, Dodd-Frank-féle amerikai törvény inspirálta, amelynek értelmében a nyilvánosan bejegyzett cégeknek jelenteniük kell, ha termékeik afrikai konfliktuszónákban bányászott ásványokat tartalmaznak, és amelynek Donald Trump frissen hivatalba lépett amerikai elnök nemrég a felülvizsgálatát, a lehetséges enyhítését kezdeményezte.
“Sajnos a Washingtonból érkező jelek némelyike nem túl biztató az ügyben, (…) így még fontosabb, hogy Európa a dolog élére álljon” – közölte Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos.
Az ásványkincsekben gazdag, háború sújtotta országokban a földből illegálisan bányászott kincseket gyakran a konfliktusok finanszírozására fordítják.
A felsorolt ásványokat főként az autóiparban, az elektronikai termékekben, az űrtechnológiában, illetve az építő- és az ékszeriparban használják.