close
Szerbia nem akar szankciókat Oroszországgal szemben
Egyéb - Olaj

Szerbia nem akar szankciókat Oroszországgal szemben

“Teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte Ivica Dacic szerb külügyminiszter azt, hogy az Európai Unió nyomást gyakorol Szerbiára, hogy a nyugat-balkáni ország hangolja össze külpolitikáját Brüsszelével, azaz vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap csütörtöki beszámolója szerint a szerb diplomácia vezetője szerda esti közleményében megerősítette: Szerbia az Európai Unió tagja kíván lenni, de olyan lépésekre nem hajlandó, amelyek ellenkeznek nemzeti érdekeivel.

A külügyminiszter arra utalt, hogy Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: az EU továbbra is arra kéri Belgrádot, hogy hangolja össze kül- és biztonságpolitikáját Brüsszelével.

Ivica Dacic szerint nagy felháborodást keltett egyes helyeken, hogy Szerbia humanitárius segítséget akar küldeni Szíriába orosz közvetítéssel. A segélyben olaj, cukor, liszt, ruhanemű, lábbeli, elektromos áramfejlesztő, gyógyszer és más egészségügyi felszerelés szerepel, amellyel a szír népet szeretné segíteni Belgrád – közölte a külügyminiszter, majd hozzátette, hogy az ország más közvetítéssel is szívesen segítene.

Aleksandar Vucic kormányfő a témával kapcsolatban kifejtette: nem fegyvert, hanem takarókat és gyógyszereket küld Szerbia Szíriába, és nem érti, mi ezzel a gond.

Az uniós tagjelölt Szerbiát történelme és vallása is összeköti Oroszországgal, és az ukrán válság miatt kiszabott uniós szankciókhoz sem csatlakozott, nem volt hajlandó megszakítani hagyományosan jó kapcsolatát Moszkvával.