close
Szeptembertől drágul a fővárosi távhő
Egyéb - Távhő

Szeptembertől drágul a fővárosi távhő

Hétfőn tárgyalja a fővárosi kabinet a távhődíjszabás rendszerének változtatását. Bár a tervek szerint szeptembertől 15 százalékkal többet kell majd fizetni a távhőszolgáltatásért, ezzel szemben garantálják, hogy 2003-ig csak az energiaárak változásával megegyező mértékű drágítást hagy jóvá a közgyűlés – olvasható a hétfői Népszavában.

Szakértői számítások szerint 15 százalékos áremelést kellene bevezetni szeptembertől – tudtuk meg Bőhm Andrástól, a Városháza SZDSZ-es frakcióvezetőjétől. Az áremelést a gázár július 1-jétől bevezetendő 12 százalékos drágításán kívül szükségessé teszi, hogy a Magyar Energia Hivatal irreálisan magasan szabta meg a távhőárakat. Ezért a Budapesti Erőmű Rt. a korábbinál lényegesen többet kér a hőért a Főtávtól.

A Főtáv Rt. emiatt már januárban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Magyar Energia Hivatalhoz azért, hogy vizsgálják felül a távhő hatósági árát. Ezt ugyanis egyes szakértők szerint téves számításokra alapozta a hivatal. Az erőművek ugyanis hasznukat nem osztják szét a villamos áram és a távhő között, a teljes nyereséget az előbbi oldalán tüntetik fel. Ez pedig hibás hatósági árszámítást eredményez.

Az erőművek, mivel a távhő mellett villamos áramot is termelnek, olcsóbban tudnák kínálni azt, mint amennyiért mi saját magunk elő tudjuk állítani mondta lapunknak László György, a Főtáv Rt. kereskedelmi igazgatója. Ez korábban így is volt, januártól azonban felmondta a szerződést a Budapesti Erőmű Rt. Most pedig 1193 forintot kér egy gigajoul energiáért, míg a Főtáv saját maga 1072 forintért tud ugyanennyi hőt előállítani. Növeli az emelés mértékét az is, hogy a távhőtörvény értelmében 2003-ig egyedi mérésűvé kell tenni a házakat, emiatt a hőközpontok is átalakításra szorulnak. Ezt a 2-3 milliárdos beruházást is be kell építeni a díjba – magyarázta Kollár György, a Városháza SZDSZ-es koordinációs tanácsnoka.

A Főtáv és a fővárosi önkormányzat hároméves szerződése értelmében viszont 2003-ig kizárólag az energiaárak változásának megfelelő mértékű áremelésre kell számítani – mondta Kollár. A mostani drágítással ugyanis fedezik a beruházások költségeit. Három év múlva pedig, amikor okafogyottá válik a hőközponti átalakítás költségeinek fogyasztókra terhelése, két lehetőség közül kell majd dönteni. Vagy fejlesztésekre fordítják a többletet, vagy csökkentik az árakat. Előbbi azért lenne kívánatos, mert így városi erőmű építésével olcsóbban juthatnának hőhöz, s ez hosszú távon kedvezőbb árakat eredményezne.

Valószínűbb azonban, hogy a beruházások elkészültével csökkentik a díjakat. A kormány energiapolitikája miatt jelentősen kiszélesedett az egyedi és a távfűtés közti árkülönbözet. Így pedig csökkenteni kell a távhő árait, hogy meg tudja tartani ügyfeleit a távhőszolgáltató.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.