close
Szeptember 20-án újra nekifutnak a gázválság megoldásának
Blog - Egyéb - Gáz

Szeptember 20-án újra nekifutnak a gázválság megoldásának

Az Európai Bizottság azt javasolta az orosz és az ukrán energiaügyi miniszternek, hogy szeptember 20-án Berlinben üljenek össze a háromoldalú gáztárgyalásokra – közölte Marlene Holzner, Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője csütörtökön brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az orosz energiaügyi minisztérium jelezte, hogy megkapta a meghívást, de “a találkozó időpontja és helyszíne” még további egyeztetések témája.
Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szeptember 1-jén bejelentette, hogy Oroszország és Ukrajna kész újraindítani a gáztárgyalásokat szeptember 6-án, és már csak az Európai Bizottság válaszát várják, hogy megfelel-e az időpont. A beharangozott találkozó elmaradt.

Ukrajna és Oroszország között tavasszal robbant ki árvita, miután a Gazprom orosz gázipari cég április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel az ukrán féltől a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett. Kijev nem hajlandó elfogadni az áremelést és nem fizet. A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz ukrán állami gázvállalat több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért.

Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői áprilistól június közepéig tárgyaltak, de a háromoldalú egyeztetések eredménytelenek maradtak. Kijev ragaszkodik a gázár drasztikus csökkentéséhez, különben nem hajlandó törleszteni több milliárd dolláros adósságát. Oroszország – a vámtarifa eltörlése révén – árengedményt ajánlott fel, de Kijevnek nem tetszik sem az árcsökkentés mechanizmusa, sem a felkínált 100 dolláros mértéke.

Az orosz fél tárgyalási pozíciója nem változott tavasz óta. Alekszandr Novak erről tájékoztatta Günther Oettingert az augusztus végén Moszkvában tartott megbeszélésükön. Megismételte: Oroszország nem támogatja azt az ukrán javaslatot, hogy évszaktól függően – télen 380, nyáron 320 dollárt fizetnének az ukránok ezer köbméterenként – állapítsák meg az orosz gáz árát. Moszkva elutasítja azt az ukrán javaslatot is, hogy az európai országokba irányuló, Ukrajna területén tranzitként áthaladó orosz gáz átadási pontját helyezzék át az ukránról az orosz határra.

Novak szeptember elején közölte: ha Kijev törleszt kétmilliárd dollárt és a maradék tartozás átütemezéséről megállapodnak, a Gazprom felújítja ukrajnai szállításait. Az orosz miniszter mindazonáltal azt is hangsúlyozta: elsőszámú feladatnak tekinti, hogy dűlőre jussanak az ukrán adósság törlesztésének kérdésében, s csak utána jöhet a gázár problematikája.