close
Szépen nőtt az ALTEO
Egyéb - Megújuló - Távhő

Szépen nőtt az ALTEO

Markáns növekedést produkált az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. 2013 első három hónapjában, úgy árbevétel, mint nyereség szempontjából.

A megújuló energiaforrásokra fókuszáló, tőzsdén jegyzett társaság 2,022 milliárd forintos árbevételt ért el az idei első negyedévben, EBITDA-szintű eredménye pedig 370 millió forintra rúgott. Előbbi 14, utóbbi pedig 44 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A társaság tavaly jelentősen bővítette megújulóalapú portfólióját, és növekedési célkitűzései az idén is töretlenek.

Dinamikus növekedést produkált az első negyedévben az ALTEO Csoport, úgy árbevétele, mint nyeresége szempontjából. A tőzsdei társaság konszolidált árbevétele 2,022 milliárd forintot ért el az idei év első három hónapjában, ez 14 százalékos növekedést jelent 2012 hasonló időszakához képest. A Csoport EBITDA-szintű eredménye pedig 370 millió forintot tett ki, ez csaknem a másfélszerese a tavalyinak, egészen pontosan 44 százalékos növekedés.

„Stabil jövedelemtermelő képességgel rendelkező, hatékonyan üzemeltetett energetikai portfólióval rendelkezünk, amely a jelenlegi piaci környezetben is jó megtérülést biztosít a befektetők számára. Elkötelezettek vagyunk a társaság eszközállományának és értékének további növelése mellett, az eredményesség fenntartását is mindenkor szem előtt tartva” – kommentálta a számokat ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Az árbevételt a villamosenergia-kereskedelmi üzletág bővülése, a hőenergia-értékesítésből származó bevételek emelkedése, valamint – bázishatásként – a cégcsoportba tavaly bekerült három szélerőmű villamosenergia-termelése húzta. Az árbevételt némileg meghaladó ütemben nőtt a közvetlen ráfordítások szintje, többek között az időközben megvásárolt szélerőművek értékcsökkenése miatt, valamint egyszeri hatásként jelentkezett a nem felhasznált szén-dioxid-kvóták 2012 első negyedévében realizált nyeresége. Ezek eredőjeként a bruttó eredmény 387 millió forint lett, ami 8 százalékos növekedést jelent 2012 első három hónapjához képest.

A befektetők által meghatározónak tartott EBITDA-szintű nyereség dinamikusan növekedett, amely részben az energiatermelés hatékonyságnövekedésének, részben a szélerőművek magas EBITDA-fedezetének volt köszönhető. A kiugróan magas EBITDA-hoz ugyanakkor pénzügyi eredmény soron a hitelportfóliók átértékeléséből adódó, nem realizált árfolyamveszteségek társultak, emiatt a csoport adózás előtti eredménye 1 millió forint lett.

Az idei évet illetően az ALTEO további dinamikus növekedést tervez. „A társaság tavaly jelentősen bővítette megújuló alapú portfólióját, és növekedési célkitűzései az idén is töretlenek, ahogy azt az idei szélerőmű akvizíció is jelzi. Stratégiai célunk, hogy energetikai befektetőként mind az energiatermelés, mind az energiakereskedelem területén diverzifikált portfóliót építsünk ki. Ezt idehaza a megújuló energia alapú energiatermelés új ösztönző rendszerének megjelenéséig akvizíciókkal, külföldön pedig úgy akvizíciókkal, mint zöldmezős beruházásokkal kívánjuk megvalósítani” – emelte ki ifj. Chikán Attila.