close
Szemétégetővel törik le a távhő árát
Egyéb - Távhő

Szemétégetővel törik le a távhő árát

BĂŠcsi mintĂĄra komplex energiatermelĂŠsre szĂĄnta el magĂĄt a fővĂĄros.
TĂ­z ĂŠven belĂźl felĂŠpĂźlhet Budapest mĂĄsodik szemĂŠtĂŠgetője. A fővĂĄros stratĂŠgiai irĂĄnyvĂĄltĂĄsra szĂĄnta el magĂĄt. A lĂŠtesĂ­tmĂŠny a csepeli szennyvĂ­ztisztĂ­tĂłban keletkező iszapot is hasznosĂ­tva letĂśrheti a magas tĂĄvhőĂĄrakat – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Egy komplex, a bĂŠcsihez hasonlĂł energiatermelĂŠsi program kidolgozĂĄsĂĄval alapvető irĂĄnyvĂĄltĂĄsra szĂĄnta el magĂĄt a fővĂĄros: a dĂŠl-pesti rĂŠgiĂłban 2015-2020-ra felĂŠpĂ­tik Budapest mĂĄsodik szemĂŠtĂŠgetőjĂŠt – ĂŠrtesĂźlt a NĂŠpszabadsĂĄg. ÖsszekapcsoljĂĄk a hulladĂŠkkezelĂŠs hosszĂş tĂĄvĂş megoldĂĄsĂĄt annak a hatalmas mennyisĂŠgű szennyvĂ­ziszapnak a hasznosĂ­tĂĄsĂĄval, amely a 2010-re elkĂŠszĂźlő csepeli kĂśzponti szennyvĂ­ztisztĂ­tĂłban keletkezik. A legkorszerűbb, kĂśrnyezetkĂ­mĂŠlő technolĂłgiĂĄval tĂśrtĂŠnő ĂŠgetĂŠs sorĂĄn nemcsak eladhatĂł ĂĄramot, hanem olcsĂł hőt is termelnek, Ă­gy letĂśrhetik a tĂĄvhőĂĄrakat. A kĂŠt ĂŠgetőmű egyĂźtt a Budapesti TĂĄvhőszolgĂĄltatĂł (FőtĂĄv) Zrt. legnagyobb beszĂĄllĂ­tĂłi kĂśzĂŠ tartozna. Ennek kĂśvetkeztĂŠben becslĂŠsek szerint a hőtarifa az egyharmadĂĄval is csĂśkkenhet.

Óvatosabb jĂłslĂĄsokba bocsĂĄtkozik Budapest főenergetikusa, Gonczlik TamĂĄs, aki megerősĂ­tette: kĂśrnyezetvĂŠdelmi ĂŠs energetikai szempontbĂłl cĂŠlszerű DĂŠl-Pesten egy korszerű hulladĂŠkĂŠgető-mű felĂŠpĂ­tĂŠse, amely kapcsolĂłdhatna a csepeli tisztĂ­tĂłhoz. Ez a rĂĄkospalotaival egyĂźtt komoly hőtermelő-kapacitĂĄst jelentene. A FőtĂĄv olcsĂłbban juthatna Ă­gy hőenergiĂĄhoz, ami a tĂĄvhőĂĄrak csĂśkkenĂŠsĂŠt eredmĂŠnyezheti. Egy mĂĄsodik ĂŠgetővel Budapest hulladĂŠk-feldolgozĂĄsa is teljes kĂśrűvĂŠ vĂĄlhatna.

Nem ĂĄrt ĂŠlni viszont a gyanĂşperrel, mivel a budapestiek mĂĄr tĂ­z ĂŠve is azt hallhattĂĄk, az elavult budapesti erőművek technolĂłgiai fejlesztĂŠse, a kapcsolt energiatermelĂŠs nem hozta magĂĄval a hőĂĄrak csĂśkkenĂŠsĂŠt. Pedig a korszerű gĂĄzturbinĂĄkkal egyszerre kĂŠtfĂŠle energiĂĄt, elsődlegesen elektromos ĂĄramot, ennek mellĂŠktermĂŠkekĂŠnt pedig hulladĂŠkhőt ĂĄllĂ­tanak elő. Csakhogy ezt – a termelĂŠs monopolhelyzete miatt – nem a piac ĂĄrazza be. Az ĂĄtlĂĄthatatlan ĂĄrkĂŠpzĂŠs miatt “elvĂŠsz” az előny.