close
Szélerőmű-generátor gyár épül Tiszaújvárosban (frissített)
Egyéb - Megújuló

Szélerőmű-generátor gyár épül Tiszaújvárosban (frissített)

Mind a kormányprogramban, mind az Új Széchenyi Tervben kiemelt
fontossĂĄggal bĂ­r a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok hasznosĂ­tĂĄsĂĄnak nĂśvelĂŠse,
valamint az ehhez kapcsolĂłdĂł kutatĂĄs-fejlesztĂŠsi ĂŠs gyĂĄrtĂĄsi
tevékenység, illetve a zöld gazdaság ösztönzése – mondta Bencsik János a
NemzetgazdasĂĄgi MinisztĂŠrium EnergiastratĂŠgiĂĄĂŠrt ĂŠs OtthonteremtĂŠsĂŠrt
felelős államtitkára Tiszaújvárosban a Tisza
Elektrometál Kft. új szélerőmű-generátorház gyártócsarnokának
alapkőletételén. Az első fázisában 6 milliárd forint értékű beruházás
200 munkahelyet teremt. A jövő év közepére felépülő üzemben évi 2 500 darab világszínvonalú
generĂĄtorhĂĄz kĂŠszĂźlhet, megteremtve a komplett szĂŠlgenerĂĄtorok
gyártásának lehetőségét is.

Az eurĂłpai viszonylatban is ritkasĂĄgnak szĂĄmĂ­tĂł beruhĂĄzĂĄs hazai beszĂĄllĂ­tĂłkkal egyĂźttmĹąkĂśdve valĂłsul meg. A projekthez kĂśzel 1,5 milliĂĄrd forintos tĂĄmogatĂĄst nyert a cĂŠg a GazdasĂĄgi OperatĂ­v Program pĂĄlyĂĄzatĂĄn – ĂĄll a cĂŠg kĂśzlemĂŠnyĂŠben. A jĂśvő ĂŠv kĂśzepĂŠre felĂŠpĂźlő Ăźzemben ĂŠvi 2 500 darab vilĂĄgszĂ­nvonalĂş generĂĄtorhĂĄz kĂŠszĂźlhet, megteremtve a komplett szĂŠlgenerĂĄtorok gyĂĄrtĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgĂŠt is. A beruhĂĄzĂĄs rĂŠvĂŠn helyben 200 Ăşj munkahely jĂśn lĂŠtre, a beszĂĄllĂ­tĂłknĂĄl a projekt kapcsĂĄn alkalmazott dolgozĂłk szĂĄma azonban ennĂŠl is nagyobb mĂŠrtĂŠkben emelkedik.

Bencsik JĂĄnos kiemelte: a zĂśld gazdasĂĄg fejlesztĂŠsĂŠnek egyik lehetsĂŠges
eszkĂśze a szĂŠlenergia hasznosĂ­tĂĄs ĂŠs az ahhoz kapcsolĂłdĂł hĂĄttĂŠripar
ĂśsztĂśnzĂŠse. A szĂŠlenergia hasznosĂ­tĂĄs vilĂĄgszerte az egyik
legdinamikusabban fejlődő és bővülő terület a megújuló energiák között.
Hazánkban az első szélerőmű 2000. évi megjelenése óta már 37 településen
155 szĂŠlturbina mĹąkĂśdik, kapacitĂĄsuk 2010. szeptemberĂŠben meghaladta a
295 MW-ot.
 
Jelen projekt tervezĂŠse ĂŠs megvalĂłsĂ­tĂĄsa sorĂĄn a beruhĂĄzĂł kiemelt
figyelmet fordít a fenntartható fejlődés kritériumainak minél magasabb
szintű figyelembevételére. Ezt segíti elő az anyag- és energiatakarékos
termelĂŠs megvalĂłsĂ­tĂĄsa, a hulladĂŠkok technolĂłgiailag lehetsĂŠges mĂŠrtĂŠkĹą
csökkentése és a környezetszennyezés mindenkor elérhető minimalizálása.

A lĂŠtesĂ­tendő 6 000 nĂŠgyzetmĂŠteres csarnokba nagyteljesĂ­tmĂŠnyĹą (2 megawatt fĂślĂśtti) szĂŠlgenerĂĄtor-hĂĄzak sorozatgyĂĄrtĂĄsĂĄra alkalmas gĂŠpsorokat telepĂ­tenek, amelyeken ĂŠvi mintegy 2 500 darab nagymĂŠretĹą alkatrĂŠsz elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠt tervezik. Az Ăźzem EurĂłpa legmodernebb, a precĂ­ziĂłs generĂĄtorhĂĄzakat sorozatban gyĂĄrtani kĂŠpes Ăźzeme lesz. A cĂŠg a legfejlettebb technolĂłgiĂĄk alkalmazĂĄsa, ĂŠs a kivĂĄlĂł minősĂŠgĹą, precĂ­ziĂłs megmunkĂĄlĂĄst igĂŠnylő alkatrĂŠszek nagy tĂśmegben tĂśrtĂŠnő kibocsĂĄtĂĄsa rĂŠvĂŠn nemcsak hazĂĄnkban, de az EurĂłpai UniĂł viszonylatĂĄban is versenyelőnyt ĂŠlvez – olvashatĂł a cĂŠg kĂśzlemĂŠnyĂŠben. A vĂĄrakozĂĄsok szerint a cĂŠg a megcĂŠlzott mĂŠrettartomĂĄnyban az EU-ban 8-9 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli piaci rĂŠszesedĂŠst szerezhet, ĂĄrbevĂŠtelĂŠt ĂŠvi 5-6 milliĂĄrd forintra tervezik – derĂźl ki a nyilatkozatbĂłl.

A generátor-házak gyártásához szükséges, többségében egyedi gyártású, részben sorozatban készülő precíziós megmunkáló berendezéseket a budapesti Excel-Csepel Szerszámgépgyártó Kft. gyártja. A nagy hagyományokkal rendelkező csepeli üzem 4,4 milliárd forint értékben szállít precíziós megmunkáló eszközöket a TEM számára. A zömmel magyar mérnökök által tervezett és hazai munkaerővel gyártott berendezések bizonyítják, hogy a nagy múltú cég az iparág legjobbjaihoz tartozik, termékei pedig világszínvonalon állnak.

A szélerőmű-piac fejlődése a gazdasági világválság hatására megtorpant ugyan, az Európai Unió és a világ vezető gazdasági hatalmainak törekvései nyomán azonban komoly lehetőségek állnak a szektorban érdekelt vállalatok előtt. A távolabbi jövőben további előrelépési lehetőséget kínálnak a 10 megawatt fölötti teljesítményű erőművi berendezések, amelyek gyártására a szükséges fejlesztések után szintén sor kerülhet Tiszaújvárosban.

A Tisza Elektrometál Kft. nem csak az EU-ban, hanem az egész világon tervez exportálni. Induló vállalkozásként rendkívüli lehetőség a vállalat számára, hogy kezdettől fogva olyan gyártókapacitást tud kialakítani, amellyel a jelenleginél alacsonyabb termelési költségek mellett képes sorozatban, határidőre előállítani a piac által igényelt összetételű és mennyiségű terméket. Az újonnan épülő gyártócsarnok szomszédságában már működő BanKonzult Energy gyáregységével és a különleges vákuumimpregnáló üzemmel együtt a szélgenerátorok komplett gyártása is lehetővé válik.

A Tisza Elektrometál Kft. ezen kívül számos osztrák és német vállalattal ápol partneri kapcsolatot, a jövőbeni megrendelők között szerepel egyebek mellett a német REPOWER beszállítójaként is ismert VEM-Sachsenwerke, a dán VESTAS-t is kiszolgáló ELIN Motoren GmbH, valamint a Siemens érdekeltségi körébe tartozó LOHER.

A Tisza ElektrometĂĄl Kft. tulajdonosai kĂśzĂśtt szerepel a BanKonzult cĂŠgcsoportot is birtoklĂł Szemerey TamĂĄs, valamint az osztrĂĄk Franz Hrachowitz, aki az ELIN Motoren GmbH-t tulajdonlĂł TRASYS Csoport meghatĂĄrozĂł tulajdonosa. UtĂłbbi tĂĄrsasĂĄg kisebbsĂŠgi tulajdonosai Dominik Brunner, valamint Gustav Hauschka – derĂźl ki a cĂŠg kĂśzlemĂŠnyĂŠből.

A legnagyobb volumenű megrendelésekre a közelmúltban aláírt vevői szándéknyilatkozat alapján éppen az ELIN-től, Ausztria legnagyobb villamos gépgyártó vállalatától számíthat a Tisza Elektrometál Kft. A hatmilliárd forint értékű beruházás várhatóan 2011. július végén fejeződik be, a tulajdonosok hozzávetőlegesen 8 éves megtérülési idővel számolnak.

 

Â