close
Szélenergia: a leggyorsabban fejlődő forrás?
Áram - Egyéb - Emisszió

Szélenergia: a leggyorsabban fejlődő forrás?

A szélenergia tekinthető a világ leggyorsabban fejlődő energiaforrásának – amerikai tudósok szerint, akik úgy vélik a trend folytatásához agresszív kutatás-fejlesztési tevékenységre van szükség.A modernkori szélenergia hasznosítás a hetvenes években kezdődött, az első szélfarmot pedig a nyolcvanas években állították fel Kaliforniában. Ma az iparág éves szinten 20-30 százalékkal növekszik világszerte – állítja Charles McGowin, az Electric Power Research Institute vezető szakértője.
A nyolcvanas években a szélenergia költsége kilowattóránként 40 dollárcent körül mozgott – mondja Robert Thresher, az USA energiaügyi minisztériuma, nemzeti szélenergia központjának vezetője. Mára ez 4-6 centre olvadt, ezzel pedig számos konvencionális energiaforrással versenyképessé vált a szélenergia.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.