close
Szél- és gázerőművekre váltanák az új brit atomerőművet szakértők
Atom - Egyéb - Megújuló

Szél- és gázerőművekre váltanák az új brit atomerőművet szakértők

Nincs szükség az Egyesült Királyság hosszú távú villamosenergia ellátásbiztonságának garantálásához az új Hinkley Point atomerőműre egy friss elemzés szerint. Az Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) szakértői úgy vélik, hogy szél és gázerőművekkel biztosítható a szigetország folyamatos ellátása. Szerintük az ország évi 1 milliárd fontot takarít meg, ha nem épül meg a tervezett, és az elmúlt időszakban egyre többet vitatott új nukleáris erőmű.

A tervezett atomerőművi egységek hosszútávú hatását vizsgáló jelentésből az derül ki, hogyha ugyanezt a kapacitást szélerőművekkel helyettesítik, akkor az angol háztartások éves szinten 10-20 fontot spórolhatnak meg, és ha gázerőművekkel kezelik a csúcsigényeket, az 16 milliárd eurós megtakarítást jelenthet infrastruktúrális szinten.

Mindez nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy az atomerőművi beruházást tervező EdF feltétlen szükségesnek nevezte az atomerőművet, amelynek építésébe a kínaiak is beszállnának, ugyanakkor a kormány szeptemberre halasztott a végleges döntés a 18 millirád fontos beruházásról.