close
Székelyföldön kutatnak olaj után
Egyéb - Olaj

Székelyföldön kutatnak olaj után

Az Amromco Energy Kft. hétfőtől elkezdte egy Kovászna városhoz tartozó kőolajipari kerület feltárását egy szonda üzembeállításához.

 Kovászna város polgármesteri hivatala áprilisban adott területrendezési engedélyt az Amromco Energy Kft.-nek, az Ásványi Kincsek Országos Ügynöksége pedig májusban véleményezte kedvezően a társaság feltárási kérését. A neuerweg.ro portál újabb palagáz-kutatási kísérletként mutatja be a székelyföldi próbafúrást.

A román környezetvédelmi hatóság honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint a Gresu 4000-es szondát a Kovászna fürdőváros külterületén fekvő Nagy-Mányicska nevű erdőrészen kívánják felállítani, mely Kommandó község legközelebbi lakóházától légvonalban 7,1 kilométerre, Kovászna legközelebbi lakóházától pedig 11,2 kilométerre fekszik.

A feltárási engedélyhez jutott cég 3650 méterre készül lefúrni az erdős, hegyes területen. A honlapján közölt adatok szerint az Amromco Energy Kft. anyacégének az amerikai Texas államban van a székhelye, a romániai vállalatot a romániai kőolajipar fővárosának számító Ploiesti-en jegyezték be.

Romániában hónapok óta tiltakozások övezik a palagáz feltárására engedélyt kapott cégek tevékenységét. A tiltakozások szervezői szerint a palagáz feltárása és kitermelése veszélyezteti a környezetet. Az ásványvizeiről híres 10 ezer lakosú Kovászna városnak a turizmus a legfontosabb jövedelemforrása.