close
Százmilliós korszerűsítés a tatabányai távfűtő hálózaton
Egyéb - Távhő

Százmilliós korszerűsítés a tatabányai távfűtő hálózaton

Befejeződött a tatabányai távfűtő hálózat városképet is befolyásoló szakaszának újraszigetelése, százmillió forintos beruházással 2,6 kilométeres nyomvonalon látták el a vezetékeket új burkolattal.

Schmidt Csaba polgármester szerint a most felújított szakaszok egybefüggően kapcsolódnak azokhoz a vezetékekhez, melyeket a társaság korábban két uniós pályázat támogatásával szigetelt. Így a város fő útvonala melletti vezetékrendszer több mint hét és fél kilométeres szakaszon kapott egybefüggő, korszerű szigetelést. A most átadott beruházással a távfűtéshez szükséges hő évente 3000 gigajoule energiával csökken, amellyel körülbelül 300 lakás fűtését lehet megspórolni. Az üvegházhatású gázok kibocsátása évente 340 tonnával mérséklődik.

A csövekre a korábbinál hatásosabb, tíz centiméter vastag hőszigetelés került kőzetgyapotból, illetve a letaposásnak kitett szakaszokon a felső részen lépésálló, kemény poliuretán habból. A szigetelést horganyzott acéllemez védőburkolattal látták el. 

Tatabányán az önkormányzati tulajdonú T-SZOL Zrt. a város 23 ezer lakását és a hálózatra csatlakozott intézményeket a Tatabánya Fűtőerőmű Kft.-től vásárolt hővel fűti, a hőenergiát kétszáz kilométernyi vezetékhálózaton juttatja el a lakóházakig. Az erőmű gázüzemű, kapcsolt villamosenergia-termeléssel. A létesítményben az önkormányzat 51 százalékos többségi tulajdonos.