close
Százmilliókat spórol az enyhe tél
Egyéb - Távhő

Százmilliókat spórol az enyhe tél

Az enyhe tél több száz milliós megtakarítást eredményezett a hazai távhőszolgáltatásban. Ahol már mérés szerint számláznak, ott a fogyasztók, ahol átalánydíjat fizetnek, ott viszont a hőszolgáltatók járnak jól. A 650 ezer távfűtéses lakás éves tüzelőanyag-költsége 50-60 milliárd forint körüli. Egy Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés 6 százalékos megtakarítást eredményezhet.
Az enyhe időjárás csak azoknak a szolgáltatóknak hoz nem várt nyereséget, amelyek átalánydíjas rendszerben számláznak fogyasztóiknak. A 650 ezer távfűtéses lakásnak hozzávetőlegesen fele tartozik ebbe a körbe, a többieknél már bevezették a fogyasztás szerinti elszámolást — tudtuk meg Garbai Lászlótól, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnökétől.
A távhőszolgáltatók költségeinek 60-70 százaléka a tüzelőanyag-költség. Az összes távfűtéses lakás esetében ez éves szinten mintegy 50-60 milliárd forintos tétel. A szakértői számítások szerint 1 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés hozzávetőlegesen 6 százalékos tüzelőanyag-megtakarítást eredményez.
A Főtáv Rt. azok közé a hőszolgáltatók közé tartozik, amelyek jól jártak az enyhe téllel. Budapesten a távfűtéses lakások 90 százaléka még átalánydíjas rendszerben fizet — tudtuk meg Sturdik Miklóstól, a társaság szóvivőjétől, vagyis a felhasznált hőmennyiségtől függetlenül fizetik az önkormányzatilag meghatározott fűtési díjat. Javarészt az eddig meglehetősen enyhe télnek köszönhetően évek óta először szerény, 300 millió forint körüli nyereségre számítanak 2000-re, ami a 25 milliárd forintos árbevételhez viszonyítva szerény eredmény, de a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak nincs is profitelvárása.
A Pécsi Távhőszolgáltató Rt. viszont nem járt jól a meleggel. Fogyasztóik fele fizet mérés szerinti elszámolással, a többieknek átalánydíjat számláznak. Az utóbbin keletkezett nem várt nyereséget lenullázta a mérés szerintieknél jelentkező forgalomcsökkenés.
A Debreceni Hőszolgáltató Rt. 31 ezer lakossági fogyasztója teljes egészében hőközponti mérés alapján fizeti számláját. Ennek megfelelően az enyhébb időjárás miatti megtakarítás közvetlenül náluk jelentkezik. Normál menetben a fogyasztók a fűtési szezonban fix összeget fizetnek, s a fűtési idény végén, a leolvasást követően elszámolnak a szolgáltatóval. Miután már tavaly év végén látszott, hogy jelentősebb összeget vissza kell majd fizetni az elszámoláskor, ezért a lakások hőszigetelésétől függően 25-50 százalékkal csökkentették a hődíjrészfizetések összegét — közölte érdeklődésünkre Csonka Tibor, a társaság vezérigazgatója. A legjobban szigetelt otthonok, amelyek fogyasztása is számottevően kisebb, részesültek a legnagyobb arányú csökkentésben. Tavaly év végén általánosan 25 százalékos díjmérséklést hajtottak végre, amivel 60 millió forintot juttattak vissza a fogyasztóknak, s januárban az elszámoláskor még további 40 milliót fizettek vissza. A mostani kedvezménnyel 65 millió forint marad ügyfeleik zsebében, s a vezérigazgató szerint az idény végi elszámolásnál további 40 millió forintnyi összeget adnak vissza, vagyis a teljes fűtési szezonban összesen 200 millió forintot takaríthatnak meg a hajdúsági megyeszékhely távfűtéses lakásainak lakói.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a fűtési szezon eddigi hónapjaiban rendre számottevően magasabb volt az átlaghőmérséklet a sokévi átlagnál. A legnagyobb eltérés novemberben mutatkozik, amikor 3,4 fokkal volt fölötte az átlaghőmérséklet a szokásosnak. Decemberben 2,1, januárban 2,6, februárban pedig 2,3 fok volt az eltérés.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.