close
A szaudiak diszkont áron juthatnának majd Aramco papírokhoz
Olaj

A szaudiak diszkont áron juthatnának majd Aramco papírokhoz

A szaudiak a nemeztközi befektetőkénél alacsonyabb áron juthatnának majd a Saudi Aramco részvényeihez – értesült a Bloomberg, a társasághoz közelálló, de magukat megnevezni nem kívánó forrásokból.

A jelentésben a hírügynökség emlékeztet, hogy az állami kézben lévő szaudi cégek papírjaihoz a helyiek többnyire mélyen a piaci ár alatti összegért, átlagosan 2,67 dolláros áron juthatnak a gyakorlat szerint. Az aramco papírjait a tervek szerint az amerikai, a brit és az ázsiai tőzsdéken vezetnék be Riyad meleltt természetesen.

Amint arról nemrég beszámoltunk, még nem dőlt el, miylen formában viszik tőzsdére a Saudi Aramcot 2018-ban, globális ipari csoportként, vagy nemzetközi olajvállalatként. Az azonban biztos, hogy ez lesz a világ legnagyobb, tízmilliárd dolláros nagyságrendű, nyilvános részvénykibocsátása.

A Reuters beszámolójában emlékeztet, hogy amikor tavaly júniusban bejelentették a tervet, úgy volt, hogy a céget olajtermelőből, ipari cégcsoporttá alakítják. Most azonban szaudi illetékesek és tanácaadóik is azt javasolják, inkább egy olaj és gáztermelésre specializálódott iparvállalatként vigyék piacra a társaságot. Ez utóbbi értékének a meghatározása könyebb az egyszerűsége és a világos kockáaztok miatt, ez pedig magasabb árat eredményezhet.